nrc.next, Tips uit & thuis

Stel dat…

http://www.alternatehistory.com/ discussion en http://en.wikipedia.org/wiki/ Alternate_history

Stel dat Willem III niet kinderloos was gestorven, maar een charismatische zoon had gekregen om hem op te volgen? Misschien dat deze zoon, bijvoorbeeld Alexander genaamd, Engeland en de Nederlanden zou kunnen verenigen in een machtig Verenigd Koninkrijk van Engeland, Schotland, Ierland en Nederland. Op internet zijn er legio voorbeelden van ‘What if’-verhalen. In de wetenschap worden zogeheten counterfactuals gebruikt om causaliteit van gebeurtenissen in de geschiedenis aan te tonen, maar het is ook gewoon boeiend leesvoer. Je kunt ook googlen naar ‘what + if + history’. Je vindt BBC-radioprogramma’s waarin wordt beschreven wat er zou zijn gebeurd als D-Day was mislukt, of als het Guy Fawkes in 1605 was gelukt het parlementsgebouw op te blazen. (PT)

Gepubliceerd op 27 juli 2007 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s