nrc.next, Tips uit & thuis

Festival ‘European Dreams’ is gemor over Europa zat

Niet zeuren, maar dromen over Europa

Door Peter Teffer

Genoeg van het technische geouwehoer over de Europese Grondwet? Woensdag is er een Europa-evenement in de Melkweg: debatten, interviews, films – en dansen.

Amsterdam. De Europese Unie heeft een moeilijke tijd achter de rug. Twee landen die per referendum nee zeggen, veel gemor over een nieuw vervangend verdrag. Europa, geen onderwerp om vrolijk van te worden. Tijd om dat te veranderen, vinden de organisatoren van ‘European Dreams’, een evenement in de Amsterdamse Melkweg met debatten, interviews, muziek en film.

„We zijn het zat dat er steeds gesproken wordt over wat er mis is met de technische kant van Europa”, zegt Kido Koenig, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, die European Dreams organiseert. „We hebben genoeg van het technische geouwehoer over dat ene hoofdstukje van de grondwet. Het moet gaan over de grote, mooie dingen. Over dromen.”

Op het programma staat onder andere een debat over duurzaamheid (met D66-Kamerlid Boris van der Ham en Maurits Groen, vertaler van Al Gore’s An Inconvenient Truth), een debat over de grenzen van Europa (met voormalig Eurocommissaris Hans van den Broek en minister Piet Hein Donner) en eentje over de relatie tussen handel en ontwikkelingshulp, met SP-Kamerlid Harry van Bommel.

„Ik ga het hebben over de mythe dat vrijhandel tussen Europa en ontwikkelingslanden de arme landen er wel weer bovenop zou helpen”, zegt Van Bommel. „De nieuwe relatie tussen Europa en ontwikkelingslanden, gebaseerd op vrijhandel, betekent geen vooruitgang maar achteruitgang. We verwerven rijkdom ten koste van arme landen. Dat is óók een eigenschap van Europa.”

Er komen dus niet alleen ‘eurofielen’ spreken op European Dreams. „Eurosceptici zijn absoluut welkom”, zegt Koenig. „Je moet juist een beetje sceptisch zijn om te kunnen discussiëren.” Van Bommel komt zelfs vaker op dergelijke debatavonden. „Bezoekers van dit soort evenementen identificeren zich als Europeaan en zien Europees beleid automatisch als iets goeds. Toch denk ik dat ze gevoelig zijn voor mijn verhaal.”

Koenig verwacht zowel studenten als werkenden. „We hopen op minstens duizend bezoekers.” Een vergelijkbaar evenement, de ‘Nacht van de VN’, in de Melkweg en twee andere zalen, trok in oktober vorig jaar 2.400 bezoekers. De tent op het Lowlands-festival waar Coolpolitics gasten als Ruud Lubbers laat spreken, trekt eveneens veel geïnteresseerden.

Nu komen niet alle bezoekers van dit soort avonden uit maatschappelijke bezorgdheid. De Nacht van de VN en Coolpolitics trekken vooral hoogopgeleide jongeren en voor sommigen is netwerken en visitekaartjes uitdelen minstens zo belangrijk als discussiëren over de toetreding van Turkije tot de EU.

Koenig vindt een debatavond over Europa in de tijdgeest passen. „Tien jaar geleden vonden mensen het allemaal prima wat er met de EU gebeurde. Nu zijn mensen heel enthousiast of willen ze juist minder Europa. ”

Er is ook meer geld beschikbaar voor evenementen over de Europese Unie. De Nationale Jeugdraad kreeg subsidie voor European Dreams, onder andere uit Brussel via het Bureau Europees Parlement in Den Haag. De directeur van dit bureau benadrukt dat het zich niet met de inhoud van dit Europese evenement heeft gemoeid. „Als de organisatie een kritische noot wil kraken, dan moeten ze dat doen. Welke sprekers er komen is hun eigen verantwoordelijkheid”, zegt directeur Sjerp van der Vaart.

Kido Koenig vindt dat zijn organisatie erin is geslaagd een „politiek uitgebalanceerde” avond neer te zetten. Van de belangrijkste politieke partijen missen weliswaar de VVD en de PVV, „maar het was niet de bedoeling een links evenement neer te zetten”, zegt Koenig. Hij had gehoopt dat VVD-leider Mark Rutte zou komen, maar die kan woensdag niet.

Genoeg van de debatten? Gelukkig kun je ook nog dansen op het festival, bij Ellen ten Damme, Balkan Beatz of Typhoon.

European Dreams: woensdag vanaf 19.30 uur in de Melkweg, Amsterdam. http://www.europeandreams.nl.

Tips voor het debat

Op European Dreams kun je een reis naar een Europese hoofdstad winnen door mee te doen met een Lagerhuis-debat. Jurylid Sjerp van der Vaart van het Bureau Europees Parlement in Den Haag, geeft tips:

  • Hou het kort. Als je niet in maximaal tien seconden je argument kunt maken, beleven mensen het wegzapmoment.
  • Luister. Praat niet alleen vanuit je eigen idee, maar luister goed naar de argumenten van de tegenstander. Haal die vervolgens onderuit.
  • Probeer humor in te brengen. Mensen onthouden verrassende bijdragen beter. Het debat in Nederland gaat kapot aan humorloosheid.
  • Maak het concreet, zeker ten aanzien van Europese onderwerpen. Breng het terug tot het dagelijks leven en vermijd institutionele prietpraat. Hebben mijn kinderen straks nog werk? Eten we straks genetisch gemodificeerd voedsel? Is er nog wel tonijn in de zee?

Nrc.next is mediapartner van European Dreams. Dit betekent dat de krant en het evenement advertentieruimte met elkaar ruilen. De redactie van nrc.next is inhoudelijk niet betrokken bij het evenement en verder niet verplicht om er over te berichten.

Gepubliceerd op 14 januari 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s