Het lijkt Washington wel

Europarlementariërs tegen Tsjechische leider: onderhandel niet mee over EU-begroting

Andrej Babiš (r) (Foto Europese Unie)

Een groep Europarlementariërs die op missie is geweest naar Tsjechië heeft geconcludeerd dat de Tsjechische premier Andrej Babiš voorlopig beter niet aanschuift bij de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Hij zou eerst zijn belangenconflict moeten oplossen, zeggen ze in een rapport.

De rijke Babiš heeft bedrijven die flink wat EU-landbouwsubsidies opstrijken. Tegelijk zit hij met premier Mark Rutte en de andere regeringsleiders van de EU-lidstaten aan tafel in de Europese Raad om de hoogte en verdeelsleutels van de nieuwe EU-meerjarenbegroting vast te stellen. Een belangenconflict waar ik ook aandacht aan besteed in mijn nieuwe boek Het lijkt Washington wel: Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben (nu te bestellen bij bol.com of je lokale boekhandel).

Het rapport komt van de parlementscommissie CONT, oftewel de begrotingscontrolecommissie. Zij hebben geen macht over nationale leiders, dus hun oproep aan Babiš is dan ook juridisch niet-bindend – en zal naar alle waarschijnlijkheid worden genegeerd. De Europarlementariërs (onder wie PvdA’er Lara Wolters) zouden tijdens hun bezoek aan Tsjechië, afgelopen februari, ook met hem spreken, maar Babiš was op het laatste moment verhinderd.

Het advies uit het CONT-rapport over Babiš:

The Czech Prime Minister ought to cease calling into question the impartial and objective exercise of his functions, contravening Article 61 of the Financial Regulation, being actively involved in the implementation of the EU budget in the Czech Republic in his position as Prime Minister, while still controlling the Agrofert company as a founder and the sole beneficiary of two trust funds; The Czech Prime Minister should, therefore, renounce to participate in any budget-related negotiations in the European Council until his potential conflict of interests is fully resolved; The Council shall take all measures to ensure that any conflicts of interests are avoided during current and future budget/MFF negotiations;

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s