Blog

Facebook heeft “mogelijk” negatief effect op tieners

Ouders, opgepast. “Onderzoek wijst het uit“: sociale netwerksites zijn ongezond voor tieners. Althans, daar komt een onderzoek van psycholoog Larry Rosen op neer. De Los Angeles Times, en daaropvolgend onder meer NU.nl, is gelukkig iets voorzichtiger en kopt dat Facebook ‘mogelijk’ negatieve effecten heeft op tieners. Maar wat heeft dhr. Rosen nu precies geconcludeerd?

Zijn oorspronkelijke onderzoek is op zijn website nog niet te vinden (ik heb een mailtje gestuurd, maar het is daar natuurlijk nog nacht), maar zijn toespraak van zaterdag is samengevat in een persbericht. De negatieve effecten:

Teens who use Facebook more often show more narcissistic tendencies while young adults who have a strong Facebook presence show more signs of other psychological disorders, including antisocial behaviors, mania and aggressive tendencies.

Daily overuse of media and technology has a negative effect on the health of all children, preteens and teenagers by making them more prone to anxiety, depression, and other psychological disorders, as well as by making them more susceptible to future health problems.

Facebook can be distracting and can negatively impact learning. Studies found that middle school, high school and  college students who checked Facebook at least once during a 15-minute study period achieved lower grades.

Zoals gezegd, het oorspronkelijke onderzoek hebben we niet. Maar wat ik hier (en regelmatig in andere onderzoeken, vooral in de mediaberichten die erop volgen) mis, is een causaal verband. Neem de zin “Tieners die vaker Facebook gebruiken zijn vaker narcistisch”, bijvoorbeeld. Het zou net zo goed zijn dat tieners die narcistischer zijn dan anderen, vaker op Facebook gaan (dat is immers een medium waarmee je jezelf kunt profileren). Studenten die regelmatig op Facebook kijken, halen lagere cijfers. Tegelijk kan het zo zijn dat studenten die slechter kunnen leren, eerder geneigd zijn om afleiding te zoeken. Totdat dat causale verband is aangetoond, weten we nog niet zeker wat het effect van Facebook en andere sociale netwerksites is op onderwijs.

UPDATE: Larry Rosen heeft per e-mail gereageerd en benadrukt ook dat een correlatie niet automatisch een causaal verband betekent. Helaas kan hij niet alles wat media schrijven controleren.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s