Blog, Internet & dagelijks leven

Brekend nieuws: meer ontmoetingen online sinds meer mensen online zijn

Steeds vaker vinden mensen een partner via internet, meldt het CBS vandaag (gezien via nu.nl). Hoe schokkend is dat? 

In de afgelopen tien jaar zijn werk en internet steeds belangrijker geworden als ontmoetingsplaats. Speelde vóór 2000 het internet nog geen rol, in de jaren erna heeft 8 procent elkaar via een datingsite of sociaal online-netwerk leren kennen.

Ik concentreer me op het internet-gedeelte. Dat sinds het jaar 2000 meer mensen online liefdes ontmoeten, is niet zo gek. Het aantal Nederlanders met toegang tot internet is in die tijd namelijk enorm toegenomen. In 2000 had volgens de site Internet World Stats nog maar 24 procent van de Nederlandse bevolking toegang tot internet; inmiddels is dat ruim 88 procent.

Sinds het jaar 2000 is er waarschijnlijk ook veel meer internetcriminaliteit, internethaat, internetstrips en, wie weet, zijn er meer websites? Niet echt schokkend nieuws dus.

Onduidelijk is verder de gemiddelde leeftijd van de via-internet-ontmoeters. Het persbericht, en het ANP op nu.nl, meldt:

Partners die elkaar via internet, relatiebemiddeling of een contactadvertentie hebben leren kennen, waren op dat moment gemiddeld 35 jaar oud. Dat is duidelijk ouder dan bij ontmoeting op school, tijdens het uitgaan of op vakantie, op een vereniging of via familie of vrienden. Met het zoeken van een partner via internet of relatiebemiddeling beginnen mensen pas op latere leeftijd, als ze hem of haar niet via een van de andere manieren zijn tegengekomen. Ook gaat het vaker om tweede relaties.

…maar in het Excel-bestand waar naar wordt verwezen staat dat de ondervraagden die via internet hun partner hebben leren kennen, toen gemiddeld 20,2 jaar oud waren.

Waar zit de fout, CBS?

Enfin. Meer nieuws dan het steeds vaker voorkomende ‘steeds-vaker-nieuws’ zat er dus niet in. Wel biedt het mij de gelegenheid om steeds vaker oude artikelen te recyclen, in dit geval een stuk dat ik eerder schreef over de invloed van sociale media op relaties.

UPDATE: CBS heeft gereageerd op een vraag over het verschil tussen bericht en Excel-sheet: het getal 35 was het juiste:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s