Bright, Interview

Op bezoek bij Catalogtree

Daniel Gross en Joris Maltha werken al tien jaar samen onder de naam Catalogtree. De grafisch ontwerpers maken vooral visualisaties van data, voor tijdschriften, boeken en online. Met de app-versie van de VPRO-documentaire Money & Speed: Inside the Black Box wonnen ze in oktober de Golden Eye-prijs bij de Dutch Design Awards.

Daniel: “We wilden al langer iets dergelijks doen, de iPad kwam als geroepen. Een website op je computer is lean forward, televisie is lean backward en de iPad zit daar precies tussen in. We wilden dat de visualisatie op een goed scherm was te zien, maar op een apparaat dat verbonden is met internet. Een onderdeel van de app is bijvoorbeeld een wereldkaart met daarin de actuele koersinformatie van de belangrijkste aandelenmarkten. Oh, en we hebben geen Android-app gemaakt omdat daar toen nog geen tablets van in Nederland waren. Als we het nu nog eens zouden doen, zou er natuurlijk ook een Android-versie komen.”

Daniel: “Toen we met documentairemaker Marije Meerman overlegden hoe we het met Money & Speed zouden aanpakken, besloten we dat haar documentaire de leidende draad moest zijn. De infographics moeten ondersteunend zijn en komen op een subtiele manier bovenin in beeld, als een soort visuele ondertiteling. We vinden het interessant om ons te verdiepen in een supercomplex onderwerp, zoals de financiële wereld, en dat  door een visualisatie uit te leggen.”

Joris: “Anderhalf jaar hebben we dit kantoor in Arnhem overgenomen van een andere ontwerper. Inclusief inboedel: boeken, computers, zelfs alles in de keukenkastjes. Het is een vrij typische ontwerpersplek: een lang bureau met Macs. Dat we in Arnhem werken is eigenlijk toeval. Mijn vriendin werkt hier, en de vrouw van Daniel werkt in Nijmegen.”

Daniel: “Je moet opletten dat je niet elke keer weer hetzelfde doet. We doen veel voor tijdschriften en we proberen wel elke keer een andere invalshoek of techniek te nemen. We hebben gewerkt voor magazines als Fortune, Wired, Time en ook voor de New York Times. Die krant had een foto van ons gezien met in de achtergrond een van de infographics die we hadden gemaakt in postervorm, en belde ons meteen op. Een half jaar lang hebben we elke week een infographic voor ze gemaakt. Eigenlijk hebben we vooral buitenlandse klanten. Bright was trouwens het eerste Nederlandse tijdschrift dat een infographic van ons bestelde.”

Joris: “Waar we het prijzengeld van de Dutch Design Award aan willen besteden? Ik denk om ons vrije werk te financieren. We doen veel projecten voor de lol, die niet meteen een commercieel nut hebben.”

Daniel: “Zo zijn we nu bezig met kleine robotjes, gebouwd uit het element dat de trilfunctie in een mobieltje regelt, een batterijtje en het poetsgedeelte van een tandenborstel. Die botjes gedragen zich als leden van een zwerm. Misschien kunnen we er een kunstwerk mee maken om te zien hoe een zwerm zich gedraagt.”

Gepubliceerd in Bright #43 (december 2011-januari 2012) in de rubriek Homepage

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s