Nieuws

Amsterdam krijgt museum voor games

Amsterdam krijgt zijn eigen gamesmuseum. Een dezer dagen, waarschijnlijk donderdag of vrijdag, opent aan de Nieuwezijds Voorburgwal het Game Museum Amsterdam zijn deuren.

Het Game Museum Amsterdam (GMA) is de tweede instelling in Nederland die permanent een selectie computerspellen toont. In het Gelderse Epe staat sinds vorige zomer al een gamesmuseum, het Bonami Spelcomputer Museum.

Het thema van de eerste tijdelijke expositie, ‘BliepBliep!’, is de ontwikkeling van de geluiden van computerspellen. De organisatie wil meerdere keren per jaar de collectie aanpassen. Het museum werkt daartoe samen met het museum in Epe, en diverse Nederlandse gameverzamelaars. De meerderheid van de vertoonde gamesconsoles zal voor het publiek bespeelbaar zijn. Een entreekaartje kost €12,50.

Het aantal instellingen waar games worden tentoongesteld, groeit. Zo was er de zeer succesvolle expositie Game Story (recensie) in Parijs, Berlijn heeft een Computerspielemuseum en in maart exposeert het Smithsonian in Washington de ‘kunst van videogames‘. Zie daarover ook mijn artikel ‘Super Mario maakt deel uit van kunstgeschiedenis’ in NRC Handelsblad vandaag.

De tentoonstelling Game Story in Parijs. (Foto Peter Teffer)
De tentoonstelling Game Story in Parijs. (Foto Peter Teffer)
Advertentie

Een gedachte over “Amsterdam krijgt museum voor games”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s