Blog

2011, het jaar dat Nokia snel wil vergeten

Nokia maakt vandaag bekend hoe het jaar 2011 voor het bedrijf is geweest. Waarschijnlijk wordt het niet echt een bijzonder groot feest. 2011 zal voor Nokia een jaar zijn om maar heel snel te vergeten.

Vooral februari 2011 zal voor Nokia liever niet in herinnering worden gebracht. Toen kondigde eindbaas Stephen Elop aan dat de smartphone van Nokia voortaan het besturingssysteem van Microsoft zal gebruiken. Daarmee zei Nokia eigenlijk: het systeem dat we hadden (Symbian), was rotzooi.

Of dat zo is daargelaten, maar een van mijn gesprekspartners hier in Finland merkte fijntjes op dat het misschien beter was geweest om pas je bruggen te verbranden op het moment dat je ook je nieuwe product kan laten zien. Dat nieuwe en langverwachte product, de Nokia Lumia, is pas sinds eind vorig jaar te zien. In Finland gaat het pas volgende week in de verkoop.

Nokia-winkel in het centrum van Helsinki. (Foto Peter Teffer)
Nokia-winkel in het centrum van Helsinki. (Foto Peter Teffer)

Aan de andere kant zorgde die druk er waarschijnlijk wel voor dat er een gevoel van urgentie binnen het bedrijf was, zo zei de hoofdredacteur van een aantal Finse computerbladen. Vanuit een zakelijk perspectief was het misschien niet handig, maar vanuit een managementpositie wel. Want het is toch in behoorlijk korte tijd gelukt om een niet verkeerd apparaat neer te zetten.

Een winkelverkoper heeft me vorige week een demonstratie gegeven, en ook op een recente Bright Night was het apparaat te testen, en het is een interessant concept. In plaats van statische icoontjes bestaat het apparaat uit tegeltjes, die direct informatie geven. Het ziet er fris en natuurlijk uit, maar de vraag is natuurlijk of genoeg mensen hem uitproberen. De toekomst, zoals ze dat zeggen, zal dat moeten uitwijzen.

Update: Het verlies van Nokia in 2011 was ruim 1 miljard euro en het bedrijf verkocht 77,3 miljoen smartphones tegen 103,6 miljoen in het jaar ervoor.

Advertentie

Een gedachte over “2011, het jaar dat Nokia snel wil vergeten”

  1. Nokia zei helemaal niet (impliciet) dat Symbian rotzooi is. Sterker nog, ze cashen nog flink op Symbian en daarmee is Nokia nog steeds de grootste mobieltjesmaker ter wereld. Symbian voldoet alleen niet als high end smartphoneplatform, iets wat Windows Phone wel zou moeten doen. Symbian is helemaal niet dood: er worden nog regelmatig updates uitgevoerd waardoor Symbian eerder wordt opgewaardeerd naar een smartphone lite OS. We zullen in het Westen niet veel van Symbian gaan meemaken door Android, iOs en misschien WP. Symbian is voor ‘the next billion’ zoals Nokia het zelf zegt. En die wonen in opkomende markten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s