nrc.next, Opinie

Rutte vindt tweestrijd zelf ook onzin

Stemmen op Mark Rutte om Emile Roemer uit het Torentje te houden – of andersom – is niet erg logisch, schreef Jaap Jansen op de opiniepagina van nrc.next (Opinie, 23 augustus). Strategisch stemmen leidt er alleen maar toe dat de twee partijen samen zo groot worden dat ze tot elkaar zijn veroordeeld.

Het aardige is: demissionair premier Mark Rutte is het volledig met Jansen eens.

Althans – dat was hij zes jaar geleden. Toen interviewde ik, samen met collega-journalist Lucas Benschop, Rutte voor NU.nl. De verkiezingscampagne van 2006 werd neergezet als een keuze tussen Bos en Balkenende. De VVD-lijsttrekker zei toen daarover: „Als het CDA en de PvdA groot uit de verkiezingen komen, gaan die twee samen regeren. Daarom is die tweestrijd ook zulke onzin. Ik zeg tegen de kiezers: laat je daar niet door in de luren leggen!”

Een CDA-PvdA-kabinet was volgens Rutte wat mensen juist niet wilden. „Dat is het irritante van strategisch stemmen: de redenering van VVD-stemmers om op Balkenende te stemmen om Bos uit het Torentje te houden, zorgt ervoor dat Bos juist in het Torentje komt”, aldus Rutte.

Gepubliceerd in nrc.next op dinsdag 28 augustus 2012

Advertentie

Een gedachte over “Rutte vindt tweestrijd zelf ook onzin”

  1. Misschien moet Rutte dan ook maar eens hand in eigen boezem steken en beginnen met campagne voeren (wel een beetje laat nu natuurlijk) in plaats van met modder te gooien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s