Dieselgate

SCOOP: Er rijden nog 77.000 VW-diesels met sjoemelsoftware rond in Nederland

Er rijden nog 77.000 sjoemelwagens van de Volkswagen Groep (VW) in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie die ik heb kunnen zien. VW had aan de Commissie beloofd dat alle sjoemelwagens vorig jaar al zouden zijn gerepareerd.

Volgens in januari 2018 door Nederland aangeleverde gegevens waren er 104.576 dieselauto’s van het merk Volkswagen met sjoemelsoftware uitgerust. Daarvan is sinds Dieselgate in september 2015 losbarstte 68,45 procent bij de garage geweest. Dat betekent dat er nog bijna 33.000 Volkswagens rondrijden in Nederland met sjoemelsoftware.

Naast Volkswagen waren ook nog enkele andere merken van de Volkswagen Groep (VW) betrokken bij het sjoemelschandaal. De terugroepactie bij die andere VW-merken is ook nog lang niet afgerond. Van de 21.909 sjoemel-Skoda’s is nog maar 54,32 procent behandeld, ruim twee jaar nadat het schandaal bekend werd. Van de eigenaars van de 16.677 Audi’s heeft 61,43 procent gehoor gegeven aan de terugroepactie. Bij de 23.302 Seats met sjoemelsoftware is de terugroepactie het meest succesvol: 76.06 procent heeft inmiddels de auto laten behandelen.

Van andere merken zijn in Nederland ook auto’s teruggeroepen. Van een Suzuki-model dat zich verdacht gedroeg zijn bijna alle 212 exemplaren naar de garage geweest voor een update. Van 62 Renault-modellen die vreemd emissiegedrag vertoonden zijn slechts 21 gefixt.

Nu zeggen deze cijfers lang niet alles. Het is onduidelijk wat de update precies inhoudt en er zijn berichten die erop duiden dat na de behandeling de uitstoot van stikstofoxide juist erger is geworden. Maar ze laten wel zien hoe moeilijk het voor VW is om de belofte, om alle auto’s zo snel mogelijk een update te geven, in te lossen.

Volgende week kom ik met een artikel voor EUobserver die deze cijfers in Europees perspectief zetten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s