Het heeft meer dan drie jaar geduurd, maar de RDW laat deze week zijn tanden zien inzake twee sjoemeldiesels. Een onderzoek dat in 2016 begon, naar de Jeep Grand Cherokee (emissienorm Euro 5a) en de Suzuki Vitara (emissienorm Euro 6b), is eindelijk afgerond. Conclusie: het gedrag van de emissiefilters is niet te verklaren en de uitstoot buiten het laboratorium is te hoog. Er is sprake van ‘ongeoorloofde emissiestrategieën, aangestuurd door het motormanagementsysteem’. Fiat Chrysler Automobiles moet nu de Jeep Grand Cherokee binnen tien weken van de weg halen:
De RDW heeft besloten dat FCA uiterlijk 31 maart 2020 in principe alle voertuigen in Europa moet voorzien van deze software-update door middel van een verplichte terugroepactie. De RDW ziet er op toe dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Verder heeft de RDW de intrekkingsprocedure van de Europese typegoedkeuring in gang gezet.
FCA had geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het emissiegedrag nader te verklaren. Suzuki wil dat nog wel proberen en heeft om verlenging gevraagd. Maar ook voor Suzuki ziet het er niet best uit.
Suzuki heeft om verlenging van de reactietermijn gevraagd. De RDW heeft de termijn met acht weken verlengd tot medio februari. Suzuki heeft voor de Vitara en de technisch vergelijkbare S-Cross tijdens het onderzoek vrijwillig een software-update uitgerold (“service update”). Zowel deze update als de originele software zijn door de RDW onderzocht en leveren niet het beoogde resultaat. De RDW heeft besloten dat Suzuki met adequate verbetermaatregelen moet komen om de uitstoot te verminderen, waarbij het niet nakomen zal leiden tot het starten van de intrekkingsprocedure van de Europese typegoedkeuring.
In mijn boek Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde (2017), schreef ik al over deze zaak. Maar ook dat opvallend was welke auto’s de RDW niet verder onderzocht. Aanvankelijk had RDW nog andere diesels met verdacht uitstootgedrag in het vizier. Maar die fabrikanten beargumenteerden dat de noodzaak om het filter tijdelijk uit te schakelen (leidend tot te hoge uitstoot) voortkwam uit ‘de kwaliteit van de gebruikte componenten’. Ik schreef daarover:
‘Wat hier gebeurt, is dat RDW zegt dat het acceptabel is als een autofabrikant een dieselwagen heeft gebouwd met – even gechargeerd gezegd – gammele onderdelen die het noodzakelijk maken om de emissiefilter soms uit te schakelen ter voorkoming van motorschade.’
Meer weten over deze zaak? Bestel dan Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde.