Overige

Hoe de witgoedlobby wasmachines van verwarrende plusjes voorzag

Wie vanaf vandaag een nieuwe wasmachine of koelkast koopt, kan gemakkelijker dan voorheen het energieverbruik van de verschillende modellen vergelijken. Vanaf 1 maart moeten alle modellen het vernieuwde energielabel hebben, waarbij een model met label A het meest zuinig is en één met label G het minst zuinig.

Daarmee komt een einde aan de verwarrende situatie met plusjes: het meest zuinige model was de afgelopen jaren degene met label A+++, gevolgd door A++ en A+. Wie wel eens vóór 2011 een wasmachine heeft gekocht, weet misschien nog dat die plusjes er niet altijd zijn geweest. Ze zijn ingevoerd na een lobby door het bedrijfsleven.

Waarschuwingen dat het systeem te ingewikkeld zou worden, werden weggewuifd. Totdat enkele jaren na de invoering bleek dat de critici gelijk hadden. De EU draaide alles weer terug, zonder enige ruimte voor zelfreflectie.

In mijn boek Het lijkt Washington wel: Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben (2020) beschrijf ik hoe de plusjes dankzij de witgoedlobby hun weg vonden naar de Europese wasmachines en hoe ze daar weer zijn verwijderd.

Verhandelingen over gesteggel over energielabels zullen nooit pageturners worden, maar hij slaagt er goed in je door het labyrint van bureaucratische afkortingen te loodsen

Recensie NRC Handelsblad
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s