Next question, nrc.next

Wie is de baas van de ruimte en hoeveel zweeft er rond?

next question

Karin Radstaak uit Utrecht las dat Iran een raket had gelanceerd met aan boord een muis, twee schildpadden en wormen. Ze vroeg zich af: is er een baas van de ruimte? Wie bepaalt wat er de ruimte ingestuurd mag worden en wie weet hoeveel er rondzweeft?

In een verdrag uit 1967 is afgesproken dat het alle landen vrij staat om wetenschappelijk onderzoek te doen in de ruimte, zolang dat gebeurt met vreedzame doeleinden. Het in de ruimte plaatsen van kern- en andere massavernietigingswapens is niet toegestaan. Dat Outer Space Treaty is door 98 landen, waaronder de VS, Rusland en Nederland geratificeerd. Nog eens 27 landen, waaronder Iran, hebben het verdrag nog niet geratificeerd.

In het ruimteverdrag staat ook dat de ruimte, inclusief de maan en andere planeten, niet door landen kunnen worden geclaimd. Dat heeft de Amerikaan Dennis Hope overigens wel geprobeerd. In 1980 stuurde Hope een brief naar Washington, Moskou en de Verenigde Naties, waarin hij de maan claimde. Hij had in het verdrag niets gevonden over individuen en bedrijven. ‘Ruimtemakelaar’ Hope verkoopt nu stukken maan voor 21,50 dollar per acre (16 euro voor ruim 4.000 vierkante meter). Volgens zijn website lunarembassy.com had hij bijna 3,5 miljoen klanten, onder wie Amerikaanse oud-presidenten en vijftien Star Trek-acteurs. Ook stukken op Mars en Venus zijn te koop. Volgens ruimtejuristen zijn de ‘eigendoms’-certificaten van Hope leuk aan de muur, maar niet rechtsgeldig.

Dan het ruimteafval. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zweven ongeveer 19.000 objecten met een diameter groter dan tien centimeter rond de aarde. De NASA erkent op zijn website dat opruimen een moeilijke klus is, en legt de nadruk op voorkomen van meer ruimterommel. Volgens de NASA hoeven we ons geen zorgen te maken dat zo’n stuk ruimteafval ineens op ons hoofd terechtkomt. De afgelopen veertig jaar is er ongeveer elke dag een object uit de ruimte via onze dampkring teruggekeerd naar de aarde. Er zijn nog nooit gewonden gemeld.

Peter Teffer

Gepubliceerd op 5 maart 2010 in nrc.next.

Lees ook:

Kan je vanuit de ruimte de aarde horen draaien?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s