Achtergrond, Netneutraliteit, NRC Handelsblad, nrc.next

Chileen eigen baas op het internet

Chili eerste ‘netneutrale’ land

Chilenen hebben stevige internetrechten gekregen. Een nieuwe wet verbiedt providers om bepaalde websites te bevoordelen.

Rotterdam, 16 juli. Wat een Chileen doet op internet is voortaan zijn eigen zaak. De Chileense internetgebruiker krijgt van zijn regering de garantie dat de provider die hem toegang geeft tot het internet niets te zeggen heeft over wat hij daar bekijkt en doet.

Een nieuwe wet gebiedt internetproviders om alle „inhoud, toepassingen of diensten” gelijk te behandelen. Een Chileense provider mag dus geen voorkeursbehandeling geven aan een website van een dochterbedrijf, of mensen hinderen die grote bestanden downloaden.

Volgens een van de initiatiefnemers van de wet, parlementariër Gonzalo Arenas, komt het geregeld voor dat providers de verbinding afknijpen van gebruikers die veel films of muziek downloaden. Providers doen dat soms omdat ‘zware downloaders’ het netwerk relatief veel belasten.

Tegen de Chileense krant La Tercera zei Gonzalo Arenas dat burgers nu „ongelimiteerde toegang tot het net zullen krijgen”. Het wetsvoorstel, onderdeel van een wijziging in de Telecommunicatiewet, werd vorige week goedgekeurd door het Chileense Congres. Minister Felipe Morandé (Transport en Telecommunicatie) heeft namens de regering zijn steun uitgesproken voor de wet, die de regering binnen dertig dagen formeel zou accepteren. Daarna heeft het onderministerie van Telecommunicatie drie maanden om de regels uit te voeren.

Chili is voorzover bekend het eerste land dat het zogeheten principe van ‘netneutraliteit’ bij wet vastlegt, het principe dat een internetprovider digitale gegevens niet inhoudelijk en naar omvang beoordeelt voordat ze naar de klant worden gestuurd.

Vooral in de Verenigde Staten is er momenteel een levendige discussie over netneutraliteit. Ook in de Europese Unie wordt daarover gepraat.

Voorstanders van netneutraliteit vrezen dat providers zelf zullen besluiten welke websites snel of langzaam zullen laden en welke helemaal niet. Bedrijven die ook zoekmachines, videosites of telefonie aanbieden, zouden hun eigen diensten mogelijk een voorkeursbehandeling geven.

Ook internetbedrijven als Google, Skype en Yahoo zijn voorstander van een neutraal internet. Vint Cerf, een van de ontwerpers van het internet, verklaarde het succes van het nieuwe medium al eens daaruit dat het „werd ontworpen zonder poortwachters”.

Bekijk enkele filmpjes die het principe netneutraliteit visueel uitleggen

Netneutraliteit elders

  • In de Verenigde Staten zoekt toezichthouder FCC naar een manier om de bevoegdheid te krijgen om netneutraliteit te eisen. Een rechter oordeelde in april dat de FCC die bevoegdheid niet had toen het provider Comcast, die de toegang tot de muziek- en filmruildienst BitTorrent had beperkt, op de vingers tikte. President Obama is voorstander van netneutraliteit, maar wetgeving is er nog niet.
  • In Nederland heeft de ministerraad begin deze maand een concept-wetsvoorstel aanvaard, waarin providers een „transparantieverplichting” krijgen. Het blokkeren of vertragen van websites wordt dus niet expliciet verboden. Het ministerie verwacht het voorstel eind dit jaar voor te leggen aan de Tweede Kamer. Een eventueel kabinet met Paars Plus zou vier partijen bevatten die alle vier belang hechten aan netneutraliteit.
  • De Europese Commissie verzamelt nu informatie over netneutraliteit. Eind dit jaar zal de Commissie bekendmaken of zij richtlijnen nodig acht. Eurocommissaris Neelie Kroes zei eind vorige maand: „Het internet moet open en neutraal blijven.”

Gepubliceerd op 16 juli 2010 in NRC Handelsblad en op 19 juli 2010 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s