Achtergrond, Netneutraliteit, NRC Handelsblad

Onvrede in VS over regels voor open internet

Amerikaanse internetproviders mogen geen legale websites meer blokkeren. Maar nieuwe regels gelden niet voor mobiel internet.

Rotterdam, 22 dec. De openheid van het internet is gisteren veiliggesteld, zegt de Amerikaanse toezichthouder FCC. Nee, zeggen critici, de kans is juist groter geworden dat er een internet met verschillende snelheden ontstaat. Aanleiding: in de Verenigde Staten zijn gisteren regels vastgelegd voor ‘netneutraliteit’, regels die providers verbieden om te discrimineren op inhoud.

Over het algemeen is het internet vrij neutraal: providers geven klanten met dezelfde snelheid toegang tot websites. Alleen de ingekochte bandbreedte, een keuze van de klant, beïnvloedt de snelheid. Maar sommige providers willen met hun tariefstelling meer bepalen. Zo eist het Amerikaanse Comcast nu een hogere vergoeding van Level 3 Communications, aanbieder van online videotheek Netflix. De filmdienst geldt als een concurrent voor kabeltelevisie, de belangrijkste activiteit van Comcast.

Wat er kan gebeuren als er geen strenge regels zijn voor netneutraliteit, beschreef de Democratische senator Al Franken deze week in een opiniestuk op de site Huffington Post: „[Provider] Verizon zou bijvoorbeeld uw toegang tot Google Maps op uw telefoon kunnen afsnijden, waardoor u bent gedwongen hun eigen navigatiesysteem, Verizon Navigator, te gebruiken.”

Met onze nieuwe regels is zoiets niet meer mogelijk, verklaart de Federal Communications Commission, de Amerikaanse communicatiebewaker. Althans, voor ‘vast internet’. De voorschriften verbieden providers nu legale websites of diensten te blokkeren. Wel krijgen ze meer flexibiliteit in het beheer van hun netwerk, zolang het geen concurrent treft. Zo kunnen ze besluiten het downloaden van films te vertragen om ander internetverkeer sneller te laten verlopen. De nieuwe regels gelden niet voor ‘mobiel internet’, internetten via telefoons en apparaten als de iPad, hoewel juist dit gebruik flink toeneemt.

Over de regels is een jaar onderhandeld, en het resultaat is een compromis waarmee maar weinig mensen tevreden lijken. Sommigen, zoals Aparna Sridhar van Free Press, een groep voorvechters van netneutraliteit, verwachten dat de uitsluiting van mobiel internet leidt tot kwalijke praktijken. „Een zekere mate van onzekerheid over de regels gaf internetaanbieders tot nu toe een prikkel om zich te gedragen”, zei Sridhar gisteren tegen de BBC.

Ook Franken vindt de regels, waarvan de grote lijnen al bekend waren, geen vooruitgang: „Slechter dan niets.” De senator ziet netneutraliteit als „het belangrijkste hedendaagse vraagstuk inzake vrijheid van meningsuiting”.

Sommige tegenstanders vinden dat de FCC helemaal geen regels had moeten stellen. Juist een echt vrije markt zou netneutraliteit garanderen.

Twee van de vijf leden van de FCC, beiden Republikeinen, stemden daarom gisteren tegen. De scheiding der geesten liep langs partijpolitieke lijn: de drie Democraten stemden voor.

In april oordeelde een rechter dat de FCC niet bevoegd is netneutraliteit te eisen. Volgens het Republikeinse duo moet de toezichthouder ook om die reden terughoudend zijn. Het valt dan ook te verwachten dat de nieuwe regels zullen worden aangevochten in de rechtszaal. Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, die daarin vanaf volgende maand een meerderheid hebben, hebben aangekondigd de regels te willen terugdraaien. Een poging netneutraliteit bij wet vast te leggen, strandde onlangs al.

President Obama feliciteerde de FCC met het besluit, „dat zal helpen om de vrijheid en openheid van het internet te bewaren”.

Een van de Democratische FCC-leden was het niet genoeg. Hij had liever verdergaande regels ingevoerd.

Gepubliceerd op 22 december 2010 in NRC Handelsblad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s