Striprecensie

Hoe werd Osama bin Laden weergegeven in strips?

Variant cover van Savage Dragon #145, door Erik Larsen
Variant cover van Savage Dragon #145, door Erik Larsen

Cartoonisten hebben Osama talloze keren bespot, maar in stripverhalen komt de Al-Qaedaleider opvallend weinig voor. Opvallend, omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse superheldenstrip al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om de moraal hoog te houden. Zowel Superman – bekend verdediger van truth, justice and the American way – als Captain America heeft in de jaren veertig in strips tegen de nazi’s gevochten. Zo slaat Captain America op de bekende omslag van Captain America Comics 1 uit 1941, Hitler vol op zijn gezicht. Striptekenaar Erik Larsen varieerde twee jaar geleden op die tekening, in een speciale editie (oplage 1.500 stuks) van Savage Dragon 145. Daarop slaat president Obama Osama knockout. Op eBay is al een exemplaar te koop aangeboden voor een miljoen dollar (nog geen bieders).

Maar over het algemeen kozen de grote uitgeverijen DC Comics (van Superman en Batman) en Marvel (Captain America, Spider-Man) er na 11 september 2001 voor om in strips niet de vijand te laten zien, maar de „echte helden” te eren: er verschenen strips over brandweerlieden, politieagenten en hulpverleners. In Amazing Spider-Man 36 helpen Marvel-superhelden met het opruimen van de schade in New York, maar moet Spider-Man zijn stadgenoten het antwoord op de vraag „Hoe hebben jullie [superhelden] dit kunnen laten gebeuren?” schuldig blijven. Een voorstel voor een 122 pagina’s tellende strip van Frank Miller, bekend van onder meer Sin City, waarin Batman het opneemt tegen Al-Qaeda, heeft het bij DC Comics nooit gehaald.

Bin Laden Ontsluierd.

En hoewel de biografische strip een populair genre is geworden – zowel historische figuren als Che Guevara, als contemporaine als de Amerikaanse president Barack Obama zijn ‘verstript’ – is er van Bin Ladens leven voor zover bekend nooit een serieuze stripversie geweest. Wel verscheen in 2009 in Frankrijk het vorig jaar in het Nederlands vertaalde Bin Laden ontsluierd. Daarin vertelt Osama zijn levensverhaal, nadat hij in 2016 is opgepakt door Amerikanen. De strip is cartoonesk getekend en doorspekt met grapjes.

Gepubliceerd in NRC Handelsblad op 5 mei 2011, onderdeel van artikel over hoe kunstenaars Osama bin Laden zien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s