Overige

Wie leest elke keer die voorwaarden van iTunes?

In South Park heeft iedereen nu een iPad.
In South Park heeft iedereen nu een iPad.

Nadat South Park Facebook belachelijk had gemaakt in de aflevering You have 0 Friends, is nu Apple aan de beurt. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen (Humancentipad) gaat het over de voorwaarden waar je akkoord mee moet gaan om gebruik te maken van Apple-producten. Kyle komt er achter dat het niet-lezen van de nieuwe iTunes-voorwaarden hem duur komt te staan.

Kyle: Who the hell reads that entire thing every time it pops up?
Kyle: Who the hell reads that entire thing every time it pops up?

Kyle’s vriendjes zijn verbaasd dat Kyle zomaar akkoord is gegaan met de terms of conditions zonder deze te hebben gelezen. Maar in de praktijk zijn er natuurlijk maar weinig mensen die de ellenlange pagina’s ingewikkelde tekst tot zich nemen. In het nieuwste nummer van tijdschrift Bright krijgt Apple voor zijn gebruiksvoorwaarden een slecht rapport  – net als veel andere internetbedrijven overigens.

Vorig jaar sprak ik met Siva Vaidhyanthan over privacy op internet. Hij zei in dat interview over de eigen verantwoordelijkheid van internetgebruikers:

„Ja, maar het is geen eerlijke keuze. Als je je aanmeldt bij Facebook, ga je akkoord met een contract, maar je kunt niet onderhandelen over de voorwaarden. Daarbij zijn de voorwaarden te ondoorzichtig geformuleerd. De gebruikersovereenkomst van het muziekprogramma iTunes was vijf-en-zes-tig pagina’s.

Ik heb het niet gelezen toen ik het installeerde, terwijl het mijn werk is. Het is oneerlijk om te verwachten dat iedereen al die juridische taal gaat leren.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s