Internet & dagelijks leven, Verslag

Broodje privacy

Spui25 organiseert elke dinsdag een ‘Broodje Kennis‘, oftewel een korte lezing van twintig minuten die tussen 12 en 1 wordt gehouden in het centrum van Amsterdam (precies, op het Spui, ja). Vanmiddag hield hoogleraar Beate Roessler de lezing ‘Geen samenleving zonder privacy’.

Het was kort en daardoor kon de spreker niet bijzonder diep op de stof ingaan, maar ze heeft wel een aantal interessante punten aangestipt. Zo zei Roessler dat ze zich niet kon vinden in mensen die zeggen dat privacy niet belangrijk (of dood) meer is.

“Is privacy veranderd door Facebook? Ja. Maar de grens van wat publiek en wat privé is, heeft nooit vastgestaan. Die grens is er nog wel. De jeugd weet precies wat wel en wat niet online kan.”

Ik moest denken aan een reportage die ik vorig jaar schreef over het internetgebruik van scholieren toen ze een anekdote vertelde van een kind, dat tegen haar ouders zei: je mag niet op mijn Facebook-pagina kijken, want dat is privé. Ook de jongere generatie heeft, zei Roessler, “nog steeds een diepzinnig gevoel voor privacy”.

Een ander goed, hoewel vaker gemaakt, punt ging over cameratoezicht. Zonder die term te benoemen, had Roessler het over het effect van panopticon. Dat je constant wordt gefilmd maakt uit, omdat je je namelijk anders gaat voordoen als je weet dat je wordt geobserveerd. “Als je er vanuit moet gaan dat je altijd wordt geobserveerd, ben je niet meer vrij”, aldus Roessler.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s