Achtergrond, Internet & economie

Geld verdienen met de iPhone

Screenshot van de app Roamler.
Screenshot van de app Roamler.

Maak een foto van een biertje en verdien 2 euro. Gebruikers van een nieuwe ‘app’ sturen bedrijven en overheden nuttige informatie. Over schuimkragen en graffiti.

AMSTERDAM. Bierdrinkers met een iPhone, opgelet. Een biertje kopen in het café kan een stuk goedkoper. Althans, zolang bierbrouwer Heineken mensen beloont die via een nieuwe app een foto maken van de schuimkraag van het zojuist gekochte pilsje. Heineken wil graag dat zijn bier „goed geserveerd en dus goed getapt wordt”. Inzenders krijgen 2 euro per foto. Voor de brouwer goedkoper dan personeel talloze cafés laten afgaan om schuimkragen te controleren, en voor de bierliefhebber een mooie korting.

Geld verdienen op je iPhone, het kan nu ook in Nederland. Door simpele taken uit te voeren, zoals het maken van een foto, kunnen gebruikers van de nieuwe applicatie Roamler zowel punten als harde euro’s verdienen. Bedrijven kunnen de Roamler-gebruikers inschakelen om klussen uit te voeren die efficiënter te volbrengen zijn door een massa dan door werknemers. Het is crowdsourcing in het echte leven.

Hoe werkt het? Wie de app op zijn telefoon heeft, krijgt een bericht als hij in de buurt van een opdracht is. Zo wil Heineken ook graag weten hoe zijn producten in de supermarkt worden gepresenteerd. De deelnemer maakt een foto en als deze wordt goedgekeurd, krijgt hij punten of een paar euro.

„Je kunt er leuk mee verdienen”, zegt Wiggert de Haan, een van de twee oprichters van het bedrijf Roamler. „Niet dat je je baan kan opzeggen, maar het is leuk voor erbij. Genoeg deelnemers doen het trouwens niet voor het geld maar om een zo hoog mogelijke score te halen”, vertelt De Haan in zijn kantoor in de Amsterdamse binnenstad. De gemeente Amsterdam is een andere opdrachtgever en vraagt deelnemers welke graffiti in de stad moeten worden behouden.

Ondernemer De Haan ontwikkelde het idee voor de app een half jaar geleden samen met Martijn Nijhuis. Nijhuis liet voor een opdrachtgever medewerkers langs billboards rijden om die te fotograferen. Ze dachten: dat kan efficiënter. Sinds 1 juni is de applicatie beschikbaar voor een selecte groep van vijftig testers. De naam Roamler komt van het Engelse woord to roam, zwerven. Met de letter L erbij werd het een nog niet bestaand woord, „waardoor het makkelijker was om websiteadressen vast te leggen”.

Het is voor zover bekend de eerste dergelijke dienst in Nederland, maar een aantal vergelijkbare apps bestaat al in de VS. Zo is er de app van vrijwilligersorganisatie First Aid Corps, die aan deelnemers vraagt om de locatie van defibrillators vast te leggen. Op die manier is er een plattegrond ontstaan van plaatsen waar een dergelijk apparaat is te vinden.

Met zulke apps verhuist het concept crowdsourcing van het web naar de echte wereld. Hierbij werken groepen mensen samen om een grote klus te klaren. De Britse krant The Guardian bijvoorbeeld schakelde in 2009 de hulp van lezers in bij het beoordelen van tienduizenden declaraties van Britse parlementariërs. Nu wordt het ook mogelijk om grootschalige onderzoeken in de openbare ruimte uit te laten voeren door het groeiende aantal mensen met een telefoon met internet en camera. In april bleek dat in Nederland nu meer smartphones worden verkocht dan gewone telefoons.

Vorige maand ging in de VS de vergelijkbare dienst Gigwalk van start. Oprichter Ariel Seidman laat per e-mail weten dat al „duizenden” mensen gigs hebben uitgevoerd, zoals het fotograferen van restaurantmenu’s, controleren van verkeers- of straatnaamborden of nalopen of een winkel nog open is. Eerst dacht Seidman dat vooral studenten zouden meedoen – die vaak wat tijd over hebben en een extra zakcentje kunnen gebruiken – maar uiteindelijk doen allerlei mensen mee.

Ook Roamler is volgens De Haan open voor wie maar mee wil doen. De gratis app is vanaf vandaag te downloaden via de App Store van Apple. Wel is een uitnodiging vereist van een van de eerste vijftig deelnemers, die de app de afgelopen dagen hebben getest. „Als we nu iedereen toelaten, dan houden we niet genoeg opdrachten over per deelnemer. We willen gecontroleerd groeien”, aldus De Haan. Hij verwacht dat Roamler aan het einde van het jaar tussen 5.000 en 10.000 deelnemers heeft. Sterker nog: Roamler wil „zodra we het spelletje snappen” uitbreiden naar het buitenland. Ook Gigwalk wil buiten de Verenigde Staten actief worden, onder meer in Nederland. Onbekend is nog wanneer.

Roamler en Gigwalk passen binnen een trend die gamification wordt genoemd: het invoeren van spelelementen om allerlei taken aantrekkelijker te maken. In het boek Reality is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World (recensie) beschrijft Jane McGonigal waar een goede crowdsource-game aan moet voldoen: duidelijke doelen en regels, een feedbacksysteem en vrijwillige deelname.

Al die spelelementen zijn ook aanwezig bij Roamler. Hoe meer opdrachten iemand goed heeft uitgevoerd, hoe meer experience points iemand krijgt. De deelnemers komen ook op een ranglijst te staan, net als in een game. „Als je een hogere ranking hebt, krijg je meer privileges en krijg je bijvoorbeeld meer tijd om een opdracht uit te voeren”, aldus De Haan.

Vooralsnog zijn Roamler en Gigwalk alleen beschikbaar voor de iPhone van Apple. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland is dat de meest gebruikte smartphone. „Het leek ons beter om het budget in de ontwikkeling van één gave app te stoppen, in plaats van dat geld te verdelen voor verschillende versies van de app”, zegt De Haan. Wel is het de bedoeling dat „te zijner tijd” ook een Android-versie van Roamler verschijnt. Gigwalk laat weten een Android- en uiteindelijk ook een Windows-versie te willen ontwikkelen.

Ook Roamlers – zoals de deelnemers worden genoemd – zelf kunnen voorstellen doen voor opdrachten. Een van hen wilde bijvoorbeeld een overzicht van beschikbare huurlocaties in Amsterdam. De lijst van mogelijke opdrachten is eigenlijk eindeloos. „Dat is het gave eraan, je kunt er van alles mee doen”, zegt De Haan. Misschien zelfs wel, zoals McGonigal in haar boek schrijft, „de wereld verbeteren”.

Gepubliceerd op 11 juni 2011 in NRC Handelsblad. Download het artikel als pdf.

Advertentie

3 gedachten over “Geld verdienen met de iPhone”

    1. Dat zou je aan iemand van Roamler moeten vragen, bijvoorbeeld via twitter.com/roamler. Ik heb begrepen dat ze vooralsnog alleen via uitnodigingen werken, om niet te snel te groeien. Dan zouden er namelijk te weinig opdrachten per deelnemer overblijven. Maar mocht je mee willen doen, denk ik dat een uitnodiging krijgen niet zo lastig is; gewoon vragen aan iemand die nu al aan Roamler mee doet.

      1. Dat is inderdaad wel slim.. Maar bedankt voor de tip, zal het gaan proberen.
        Melissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s