Blog, Internet & economie

Eric Schmidt op bezoek in Zuid-Korea

In Nederland komt binnenkort Sinterklaas weer aan, in Zuid-Korea is maandag de intocht van Eric Schmidt van Google geweest. En de Koreanen verwachten cadeautjes.

Het eerste cadeautje is dat er mogelijk een eigen kanaal op YouTube komt voor K-pop, de Koreaanse boy- en girlbandstijl die de wereld onder andere Super Junior schonk:

Volgens persbureau Bloomberg heeft Schmidt de mogelijkheid voor een K-pop-kanaal geopperd bij een bezoek aan de Zuid-Koreaanse president.

Google Inc. may start a video streaming service on YouTube for South Korean pop music, tapping the genre’s worldwide popularity. The channel on Google’s free video site would help spread the “Korean Wave” and cement ties between the world’s largest search engine operator and South Korea, Chairman Eric Schmidt told South Korean President Lee Myung Bak in a meeting in Seoul today, according to a statement from Lee’s office. No timetable for the service was included.

Morgen komt er een persconferentie en de Korea Herald wijst op drie dingen waar het over zou kunnen gaan.

  1. …the ongoing investigation by South Korean prosecutors over Google’s use of Street View technology, which prosecutors have identified Google being behind what it believes is a privacy-infringing feature.
  2. …whether Google has keen interest in acquiring Daum Communications, the nation’s No. 2 Internet portal, as an apparent strategy to expand Google’s grip in the rising local mobile ad market.
  3. …Google’s stance in the ongoing patent battle between Android and Apple. Samsung Electronics and HTC of Taiwan, top Android backers, are fighting with Apple over patents and the fight has also been regarded as crucial for Apple to rein in Google’s rapid rise in the world of smartphones.
Vooral voor Samsung is het van belang dat Schmidt even komt praten. Toen ik een paar maanden geleden in Zuid-Korea was, vertelde internetexpert Lee Jong Kwan me dat ze erg waren geschrokken van de overname van telefoonfabrikant Motorola door Google. Want hoewel Android, het mobiele besturingssysteem van Google, een open platform is dat door verschillende telefoonmakers wordt gebruikt, was er de angst dat Motorola nu door Google zou worden voorgetrokken.

“Dat was een schok voor Samsung. Samsung is zeer afhankelijk van het besturingssysteem van Google, Android. Nu moet Samsung besluiten of het bij Android blijft, of zijn eigen systeem gaat ontwikkelen. Maar het is moeilijk te voorspellen wat het gaat worden.”

Overigens heeft Google in het verleden Zuid-Korea wel eens tegen de haren in gestreken. Zoals ik vorige week al schreef in de NRC was Google twee jaar geleden nog principieel tegenstander van het Zuid-Koreaanse overheidsbeleid waaronder internetgebruikers zich moeten registreren als ze online willen discussiëren. Maar nu ook Google liever ‘echte namen’ van gebruikers kent, in ieder geval als het gaat om Google Plus, zal dat onderwerp vast niet hoog op de agenda hebben gestaan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s