Blog, Internet & economie, Internet & politiek

Salman Rushdie mag op Facebook Salman Rushdie zijn

Wat ayatollah Khomeini zonder problemen deed, durfde Facebook toch niet aan: het opnemen tegen Salman Rushdie. Facebook accepteerde niet dat hij Salman als voornaam had opgegeven, omdat zijn voornaam Ahmed is (Salman is zijn tweede naam). Maar na een Twitter-tirade kreeg Rushdie toch zijn zin.

Rushdie is absoluut niet de eerste die in de problemen komt met Facebook omdat hij een pseudoniem wil gebruiken. Het bedrijf heeft een strikt beleid en accepteert alleen echte namen. Begrijpelijk omdat je als gebruiker van een sociaal netwerksite zeker wil weten dat degene is wie hij zegt dat hij is. Maar tegelijk ook gemotiveerd door het belang van het bedrijf: om zo gericht mogelijk te adverteren wil Facebook zeker weten dat je bent wie je zegt dat je bent.

Maar sommige mensen zijn in de wereld nu eenmaal bekend onder een andere naam, zoals Rushdie ook tweette:

De discussie over echte namen versus het recht op pseudo- dan wel anonimiteit is al wat langer aan de gang (in Zuid-Korea is het al enige jaren verplicht om je te registreren als je online wilt reageren). De New York Times schrijft er vandaag ook een artikel over. Het liep voor Rushdie goed af, schreef de krant:

“As for Facebook’s crackdown on Mr. Rushdie, the company would not explain how it happened but admitted it was a mistake. “We apologize for the inconvenience this caused him,” Facebook said in a statement.”

Fijn voor Rushdie, maar hoe zit het met minder bekende Facebook-gebruikers die ook graag een pseudoniem gebruiken?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s