Blog, Censuur en controle, Internet & politiek

Clinton herhaalt in Den Haag haar visie op internetvrijheid

Veel mooie woorden over de online vrijheid van meningsuiting zijn er vanavond gesproken in de Fokker Terminal in Den Haag. Hieronder een korte impressie van de Big Tent, zoals organisatoren Google en Free Press Unlimited de avond hadden gedoopt, onderdeel van de Freedom Online conferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het podium van de Big Tent bijeenkomst (Foto's Peter Teffer)
Het podium van de Big Tent bijeenkomst (Foto's Peter Teffer)

Het eerste deel van de avond werd aan elkaar gepraat door Eric Schmidt, de voormalig topman van Google die nu als een soort ambassadeur voor het Amerikaanse internetbedrijf de wereld rondreist.

Als eerste sprak de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal. Hij benadrukte het belang van de initiatieven die er al zijn (zoals de gedragscodes voor internetbedrijven) en vertelde dat Nederland geld gaat steken in initatieven die de internetvrijheid moet bevorderen. Op de website van BuZa staat het als volgt beschreven:

Nederland stelt volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar voor het beschikbaar houden van internet in landen die hun internet plat leggen. Bijvoorbeeld door het financieren van zogenaamde mesh netwerken.

Uit het Mensenrechtenfonds van Buitenlandse Zaken wordt van 2012 tot 2015 vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor het vrij houden van internet.

Als spreker viel Rosenthal echter een beetje in het niet bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton. Hoewel ze weinig echt nieuwe dingen zei, was haar toespraak toch wel een niveautje hoger dan wat onze eigen minister van zijn notities voorlas. Oorspronkelijk zou Eric Schmidt de grote gast zijn, maar toen Clinton op de gastenlijst kwam, werd Schmidt enigszins overschaduwd. Niet dat hij het erg leek te vinden, hij was een ‘groot bewonderaar’ van Clinton.

In haar toespraak deed minister Clinton dunnetjes over wat ze in haar eerdere twee toespraken, begin dit jaar en begin 2010, al eens had gezegd. Zo zei ze dat regeringen de verleiding moeten weerstaan om het internet te proberen te controleren en herhaalde ze dat landen die het internet filteren een ‘dicator’s dilemma’ hebben.

Hillary Clinton: Regeringen moeten de verleiding weerstaan om het internet te proberen te controleren.
Hillary Clinton: Regeringen moeten de verleiding weerstaan om het internet te proberen te controleren.

“Er is niet een sociaal internet en een economisch internet, er is slechts het internet”, zei Clinton in een vrijwel letterlijke herhaling uit een eerdere toespraak. Ook niet nieuw was haar oproep aan (Westerse, Amerikaanse) bedrijven om geen software te verkopen aan regimes die daar repressieve dingen mee doen.

Waar ze bij haar internettoespraak in februari nog kort vermelding maakte van WikiLeaks, zei Clinton nu niets over de kritiek die sommigen hebben op het beleid van de VS als het gaat om internetvrijheid in haar eigen land. De anti-piraterij-wet die momenteel door het Congres wordt besproken, het tegenwerken van WikiLeaks, en andere zaken stonden niet in de toespraak.

Maar zoals gezegd, Clinton is een goed spreker en het zal voor de meeste mensen in de zaal ook gewoon ‘leuk voor het lijstje’ zijn om haar eens te hebben zien spreken.

Googlaar Eric Schmidt en eurocommisaris Neelie Kroes
Googlaar Eric Schmidt en eurocommisaris Neelie Kroes

Ook was er nog een korte vraag-en-antwoordsessie met Google’s Eric Schmidt. Zijn antwoorden over anonimiteit en netneutraliteit waren algemeen (en een beetje misleidend zelfs; als ik het goed heb verstaan zei hij dat Google alleen de IP-adressen van gebruikers weet, wat nogal bescheiden gezegd is). Verder liet Schmidt kort twee andere gasten aan het woord; eurocommissaris Neelie Kroes en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s