Blog, Censuur en controle, Internet & politiek

De vorige uitspraken van Hillary Clinton over internet

In Den Haag houdt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vanavond een toespraak over internetvrijheid. Dit is haar derde grote toespraak over het medium. Even terug naar de vorige twee:

Internettoespraak 1: China en het informatiegordijn
21 januari 2010

De eerste speech die Clinton over internetvrijheid heeft gegeven, volgde kort op de problemen tussen Google en de Chinese regering (zie deze mooie Tegenlicht-documentaire daarover). Clinton vroeg om een grondig onderzoek van de Chinese regering naar het incident. Ook maakte ze een verwijzing naar het IJzeren Gordijn uit de Koude Oorlog: ze waarschuwde dat een ,,nieuw informatiegordijn” over delen van de wereld aan het neerdalen was.

The internet has already been a source of tremendous progress in China, and it is fabulous. There are so many people in China now online. But countries that restrict free access to information or violate the basic rights of internet users risk walling themselves off from the progress of the next century. Now, the United States and China have different views on this issue, and we intend to address those differences candidly and consistently in the context of our positive, cooperative, and comprehensive relationship.

Internettoespraak 2: Arabische lente
15 februari 2011

De tweede speech had plaats kort nadat in Egypte en Tunesië de langheersende leiders omver waren geworpen. Egypte had toen net vijf dagen het internet helemaal afgesloten. Clinton noemde het ‘dictators dilemma’ – je kunt wel heel je communicatie afsluiten, maar daarmee loop je ook economische voorspoed mis. Over de manier om internetvrijheid te verdedigen, klonk ze redelijk realistisch:

I know some have criticized us for not pouring funding into a single technology, but we believe there is no silver bullet in the struggle against internet repression. There’s no app for that.

Maar de toespraak over internetvrijheid had plaats terwijl de VS tegelijkertijd maatregelen troffen om WikiLeaks tegen te werken. Sommigen vonden dat hypocriet van de VS: vrijheid in het buitenland propageren, maar in eigen land jagen op voorstanders van informatie-openheid. Clinton zei toen:

Now, I know that government confidentiality has been a topic of debate during the past few months because of WikiLeaks, but it’s been a false debate in many ways. Fundamentally, the WikiLeaks incident began with an act of theft. Government documents were stolen, just the same as if they had been smuggled out in a briefcase.

Waar zou het vandaag over gaan?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s