Blog, Censuur en controle, Internet & politiek

In Den Haag praten over internetvrijheid

Zometeen reis ik naar Den Haag voor de conferentie over internetvrijheid Freedom Online. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zal er spreken, evenals Eric Schmidt van Google. Het doel van de bijeenkomst:

The key purpose of the conference is to facilitate a global dialogue about the responsibilities of governments from around the world with an interest in pro-actively furthering human rights on the internet, thereby engaging closely with companies, NGOs, and representatives of international organizations to develop an active agenda to further internet freedom through concrete commitments.

De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, wilde zich vorig jaar ook al inzetten voor de internetvrijheid. In mei 2010 werd bekend dat hij samen met zijn toenmalige Franse ambtgenoot een gedragscode wilde opstellen.

Is een nieuwe gedragscode nodig? Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat via email weten dat de al bestaande gedragscodes “goede uitgangspunten” zijn. Dan gaat het om bijvoorbeeld het Global Network Initiative, waar slechts drie grote internetbedrijven zich bij hebben aangesloten (Google, Yahoo en Microsoft; Facebook, Apple en Twitter staan niet op de lijst). Maar is zo’n gedragscode echt een garantie voor het ‘no evil’ doen van een bedrijf? De Tunesische blogger Sami Ben Gharbia zei daarover twee jaar geleden al in een interview: „Bedrijven doen daar alleen aan mee voor hun imago.” Volgens critici zijn gedragscodes te vrijblijvend als er geen harde sancties op overtredingen staan.

Nog even over Frankrijk: toen in oktober 2010 bekend werd dat Frankrijk de destijds geplande Nederlands-Franse bijeenkomst over een gedragscode, wilde gebruiken om te pleiten voor een Frans model (streng optreden tegen downloaders), liet Verhagens opvolger Rosenthal weten “verhinderd” te zijn voor de top, die vervolgens werd uitgesteld. Bij de bijeenkomst van donderdag en vrijdag speelt Frankrijk een kleinere rol: de minister van Buitenlandse Zaken is volgens een woordvoerder van ons BuZa “verhinderd”.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s