Blog

Een dag uit het leven in Straatsburg

Dezer dagen ben ik het Europees Parlement in Straatsburg. Ik heb voor Wordt Vervolgd de Egyptische activist Asmaa Mahfouz geïnterviewd en kon meteen van de gelegenheid gebruikmaken om enkele zittingen te zien in Straatsburg.

(Foto's Peter Teffer)
(Foto's Peter Teffer)

Net als bij de Tweede Kamer heeft ook het Europarlement commissies per onderwerp. Gisteravond bezocht ik de commissie voor Buitenlandse Zaken, waar Mahfouz en de Libiër Ahmed al-Sanusi te gast waren. Zij hadden namelijk de Sakharov-prijs gewonnen, samen met twee Syrische activisten en de overleden Tunesische activist Mohamed Bouazizi. Die prijs wordt morgen uitgereikt.

Nu ik hier toch ben, was het wel leuk om ook de plenaire vergaderingen te zien. Het begon in de plenaire zaal gisteren niet met het meest boeiende onderwerp: de visserij. Veel Europarlementariërs waren dan ook niet aanwezig. Dat was vanochtend wel anders. De baas van de Europese Commissie (vaak omschreven als ‘het dagelijks bestuur van de Europese Unie’) Barroso en de voorzitter (en de in andere talen vaak met ‘president’ aangeduide) van de Europese Raad, Herman van Rompuy waren er namelijk. Het parlement besprak de uitkomst van het overleg over de euro van eind vorige week. De Britten kregen er flink van langs vanwege hun ‘gebrek aan solidariteit’, maar daar waren leden als UKIP-parlementariër Nigel Farage het natuurlijk niet over eens – uit de Europese Unie, zo snel mogelijk! Het zorgde voor wat leven in de brouwerij.

Maar ook elders in het gebouw gebeurt wel eens wat. Zo liep ik net langs een groep zangers van, vermoedelijk, orthodoxe afkomst (wie het weet, mag het zeggen).

Een koor in het Europees Parlement.
Een koor in het Europees Parlement.

Nu is het allemaal niet zo heel gemakkelijk te vinden hier. Het gebouw ziet er van de buitenkant nog wel aardig uit…

Het EP-gebouw in Straatsburg.
Het EP-gebouw in Straatsburg.

…maar van de binnenkant is het een crime. Om van de ene naar de andere zaal te komen moet je soms een tijd zoeken naar de lift, de bordjes zijn niet bijzonder behulpzaam en de plattegrond geeft weinig hoop.

De plattegrond van het Europees Parlement in Straatsburg.
De plattegrond van het Europees Parlement in Straatsburg.

En tot slot is er nog het probleem dat in die ene week per maand dat het Europarlement in Straatsburg, in plaats van in Brussel, bijeenkomt, alle hotels in de wijde omtrek volzitten. Gelukkig is dat uiteindelijk goed gekomen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s