Blog, Internet & politiek, WikiLeaks

In totaal 108 uur taakstraf voor platleggen websites

Weet u het nog? Het is inmiddels al weer een jaar geleden dat de websites van onder meer MasterCard en Visa werden aangevallen door sympathisanten van WikiLeaks. Twee van de cyberaanvallers zijn vandaag veroordeeld en hebben een taakstraf gekregen. Het OM schrijft:

“Aan twee verdachten, die eind vorig jaar uit sympathie voor WikiLeaks, de websites van creditcardmaatschappijen en het Openbaar Ministerie (OM) aanvielen, is vandaag door het Landelijk Parket een taakstraf opgelegd.
Een 17-jarige jongen uit den Haag moet onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming 26 uur werken. Hij heeft de digitale aanvallen op de websites van Mastercard, Visacard en Paypal bekend.
Een 20-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer moet 80 uur werken. Hij was verantwoordelijk voor een cyberaanval op de website van het OM. In de hoogte van de straf is door het OM rekening gehouden met de tijd dat de verdachten in voorlopige hechtenis hebbe [sic] gezeten. Voor een minderjarige is de maximum taakstraf die het OM kan opleggen 40 uur.
Beide verdachten hebben hun taakstraf geaccepteerd en voorkomen daarmee een strafrechtelijke vervolging. De computers die in beslag zijn genomen zijn ze kwijt.”

Vooral de 20-jarige mag blij zijn met de straf, die veel hoger had kunnen uitvallen. De vraag is dan ook of er een afschrikwekkend werking vanuit zal gaan, zeker omdat de virtueel ogende daad weinig te maken lijkt te hebben met de fysieke wereld.

Vermoedelijk deden er duizenden mensen mee aan de aanvallen. Een van de Nederlandse deelnemers van de aanval, die gebeurde onder de vlag van Anonymous, sprak ik vorig jaar. De toen 16-jarige scholier achtte de kans dan ook niet groot gepakt te worden. In een interview zei hij:

„Ik denk dat ze die twee mensen hebben opgepakt om een voorbeeld te stellen, om duidelijk te maken dat ddos-aanvallen strafbaar zijn.”

De cyberaanvallers pleegden zogeheten DDoS-aanvallen om de websites plat te leggen, uit wraak voor het feit dat de financiële instellingen niet meer met WikiLeaks wilden samenwerken. De scholier:

„Het is belangrijk om vrijheid van meningsuiting op internet te behouden. Internet is de enige echt vrije plaats om te doen wat je wilt.”

Als het geloof zo sterk is als de scholier zegt, ongeacht of dat correct is, lijkt het me sterk dat toekomstige cyberaanvallers zich door deze gerechtelijke uitspraak laten weerhouden.

Eerdere artikelen hierover:

Duizend mirrorsites kopiëren alles van WikiLeaks

‘Vijanden’ WikiLeaks aangevallen

Interview John Perry Barlow

Interview met cyberaanvaller Anonymous

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s