Censuur en controle, Interview, nrc.next, WikiLeaks

Interview John Perry Barlow

In Nederland zijn twee mannen aangehouden wegens digitale aanvallen op websites. Begrijpelijk, zegt John Perry Barlow. Belangrijker is dat WikiLeaks blijft functioneren.

Minder dan 140 tekens had John Perry Barlow nodig om een groep online activisten te inspireren om cyberaanvallen te plegen die de websites van onder meer MasterCard, Visa en Paypal urenlang onbereikbaar maakten. „De eerste serieuze informatieoorlog is begonnen. Het slagveld is WikiLeaks. Jullie zijn de troepen.” Zijn bericht op Twitter is sinds hij dat begin december verstuurde, talloze keren herhaald.

Zelf is Barlow fel tegenstander van de zogeheten DDoS-aanvallen, waarmee de sites werden platgelegd. Zulke aanvallen zijn in sommige landen illegaal. In Nederland zijn twee arrestaties verricht; de eerste eind vorige week, de ander afgelopen zaterdag. De laatste gearresteerde heeft bekend betrokken te zijn bij de cyberaanval van vrijdagochtend op de website van het Openbaar Ministerie. Hij werd gistermiddag na verhoor vrijgelaten. De ‘hacktivisten’ die de cyberaanvallen pleegden onder de naam Anonymous, deden dat uit sympathie met WikiLeaks. De getroffen bedrijven (MasterCard, Paypal, Visa) hadden hun samenwerking met de klokkenluiderssite stopgezet.

Hoewel het op zwart zetten van websites volgens Barlow niet past in een strijd voor internetvrijheid, begrijpt hij wel dat een deel van de internetgemeenschap zo reageert. „Dit was het eerste instrument dat ze tot hun beschikking hadden, maar ik denk dat ze beseffen dat het niet het juiste is. Waarschijnlijk is er nu veel intern debat binnen ‘Anonymous’ over de strategie”, zegt Barlow vanuit Californië in een telefoongesprek.

Barlow (63) is medeoprichter van de Electronic Frontier Foundation, die strijdt voor digitale burgerrechten. De internetactivist is een groot voorstander van een open internet. Daarom wil hij nu de achterban mobiliseren. „Nu is het moment om de internetvrijheid te verdedigen. Als het ze [regeringen, red] lukt om WikiLeaks te sluiten, dan schept dat een precedent dat het einde van de vrijheid van meningsuiting op internet kan inluiden.”

Eén van de bezwaren van WikiLeaks-critici is dat de onthullingen mensenlevens in gevaar kunnen brengen.

„Zeker, ik denk dat in sommige gevallen geheimhouding gepast is. Maar ik heb daar in de documenten die op WikiLeaks zijn geplaatst nog geen voorbeelden van gezien. Vrijwel alles wat ik las, was informatie waarvan inwoners van een democratie het recht hebben om van af te weten. Let wel, vrijheid van meningsuiting gaat niet over de kwaliteit van de mening.”

Wat moet de volgende stap zijn in de strijd om internetvrijheid?

„We hebben verzekerd dat WikiLeaks technisch kan voortbestaan. Er zijn honderden mirrors (exacte kopieën) van de site, waardoor de informatie beschikbaar blijft. Nu moet worden veiliggesteld dat WikiLeaks behoorlijk wordt bestuurd, in afwezigheid van zijn oprichter Julian Assange [die vastzit in het Verenigd Koninkrijk – red.]. En het moet weer mogelijk zijn om nieuwe documenten in te sturen. De beste steun die je WikiLeaks kunt geven is om de klok te luiden.”

Gepubliceerd  op 13 december 2010 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s