Achtergrond, De Nieuwe Reporter, Internet & economie

Veel onduidelijkheid en onrust over TMG-plannen met regionale dagbladen

Op de redacties van de regionale dagbladen van HDC Media “heerst grote ongerustheid over het onafhankelijk voortbestaan”, zo meldden de kranten dinsdag in een artikel op hun websites.

De Raad van Bestuur van moederbedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) heeft die dag op een bijeenkomst in Alkmaar bekendgemaakt dat “de websites moeten worden losgekoppeld van de HDC-dagbladen en dat er veel meer samenwerking moet komen tussen de kranten die onder de TMG-paraplu verschijnen (waaronder dagblad De Telegraaf). HDC Media zal als aparte uitgeversmaatschappij worden opgeheven.”

De redactie van HDC Media komt donderdagmiddag plenair bijeen om te overleggen hoe ze moeten reageren op de dinsdag gepresenteerde plannen, die voor flink wat onrust op de redactie hebben gezorgd. HDC Media is uitgever van de regionale kranten De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en Noordhollands Dagblad.

Hoe de plannen in de praktijk vorm moeten krijgen, is nog niet bekend. “Dat is een van de vragen die wij zelf ook hebben”, zegt Jan Geert Majoor telefonisch. Majoor is een van de twee hoofdredacteuren van HDC Media. Majoor en de rest van de hoofdredactie en directie van HDC wisten voor de presentatie nog niets van de plannen. “Dat vond ik een vreemde manier van opereren, dat ik als een van de eindverantwoordelijken dit nieuws zo op een middag ineens te horen krijg.”

Eerder deze maand presenteerde TMG al in het algemeen zijn nieuwe strategie, die als speerpunt heeft het bundelen van verschillende onderdelen en een focus op drie pijlers: print, web en radio. Het concern wil kosten besparen door onder meer administraties te bundelen.

Onduidelijkheid troef

Wat er precies gaat veranderen voor de websites van HDC, is echter onduidelijk. Woordvoerder Hans Elekan van TMG kent de details ook niet precies. Wat hij wel kan zeggen: “Als je naar dit bedrijf kijkt, dan is internet op aparte plekken georganiseerd. De kennis is verspreid binnen het bedrijf en dat is voor de technische ontwikkeling niet heel efficiënt.”

Blijven de journalisten van bijvoorbeeld het Haarlems Dagblad wel de redactionele inhoud verzorgen voor  haarlemsdagblad.nl ? “Daar ga ik vanuit”, zegt Elekan. “De merken moeten overeind blijven. Laten we er geen twijfel over bestaan dat haarlemsdagblad.nl bijvoorbeeld blijft bestaan.”

Hoewel geen concrete uitwerkingen zijn gepresenteerd van hoe print en web moeten worden ‘losgekoppeld’, heeft hoofdredacteur Majoor dinsdag “weinig geruststellends gehoord”. De visie die TMG presenteerde, met drie aparte pijlers (print, web en radio), staat volgens Majoor haaks op de strategie die HDC Media de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Zijn redactie heeft een soort newsroom opgezet waarbij verslaggevers zowel voor de krant als voor de websites artikelen schrijven. Majoor: “Die structuur levert extra werk voor de redacties op, maar versterkt ook onze haarvaten naar de samenleving. We vinden dat een goede visie.” Die visie was gericht op het compenseren van verminderde inkomsten uit de kranten, met inkomsten van online.

Hyperlokale websites

Onderdeel van die structuur is de website Vandaag.nl. Op die ‘hyperlokale’ site (komende zaterdag precies een jaar geleden gelanceerd) kunnen ook burgers bijdragen leveren. “Dat levert soms goede tips op voor de redactie”, zegt Peter Beije van het Haarlems Dagblad.

Binnen TMG bestaat echter nog een hyperlokale site: Dichtbij.nl. Die site heeft lokale pagina’s in heel Nederland, terwijl Vandaag.nl alleen aanwezig is in het verspreidingsgebied van de HDC-dagbladen (Noord-Holland en de regio Leiden). Volgens journalist Beije was er sprake van dat er maar één site zou overblijven. Beije: “Als die twee sites samen zouden gaan, dan zouden wij onze haarvaten in de samenleving verliezen. Dichtbij.nl heeft ook een wat andere teneur, een iets andere beleving.”

De twee sites zijn volgens Jan Geert Majoor totaal verschillend. Hij zegt het iets directer dan Beije: “Je kent de praktijk van Dichtbij.nl. Die site aggregeert zich een ongeluk, er wordt allerlei kopij bij elkaar geraapt. Ik hou er een andere visie op na.” Vandaag melddeVillamedia dat een advocaat namens Weespernieuws een brief aan Dichtbij.nl heeft gestuurd met het verzoek om te stoppen met het overnemen van artikelen.

Of Vandaag.nl en Dichtbij.nl samen moeten gaan, of dat er een verdwijnt, kan TMG-woordvoerder Elekan niet zeggen. “Wat ik kan zeggen is dat er in Noord-Holland nu twee websites zijn van hetzelfde concern, met ongeveer hetzelfde doel. Wat er precies in de plannen zit, dat weet ik niet.” Wel zegt Elekan: “de kans dat Dichtbij.nl verdwijnt, is heel klein”. In ieder geval zijn zorgen van de redacties van de regionale kranten dat ze straks artikelen van De Telegraaf moeten doorplaatsen volgens Elekan onterecht.

Gepubliceerd op De Nieuwe Reporter op 21 december 2011

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s