Achtergrond, Genres, Internet & politiek, NRC Handelsblad, WikiLeaks

Duizend mirrorsites kopiëren alles van WikiLeaks

WikiLeaks wordt financieel in het nauw gedreven. Sympathisanten vechten terug. Met aanvallen op sites van banken en instituties. Of met een kopie van de site online.

Rotterdam, 8 dec. ‘Help WikiLeaks om regeringen open te houden.’ De oproep staat prominent op de klokkenluiderswebsite, maar de mogelijkheden voor potentiële donateurs worden steeds beperkter. Sinds gisteren staan creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa betalingen aan WikiLeaks niet meer toe. Eerder sloten PayPal en Swiss PostFinance WikiLeaks-rekeningen. Het is niet bekend over hoeveel fondsen de website nog kan beschikken. Volgens advocaten van Assange staan er tienduizenden euro’s op zijn bevroren Zwitserse rekening. Enkele maanden geleden zei Assange volgens The Wall Street Journal dat in totaal een miljoen dollar (750.000 euro) was opgehaald.

WikiLeaks-sympathisanten zijn afgelopen dagen ook begonnen met cyberaanvallen tegen websites van „vijanden” van WikiLeaks. Activisten van de informele internetgroep Anonymous legden de sites tijdelijk plat van Mastercard, PayPal, PostFinance. Ook de website van de Zweedse openbaar aanklager werd getroffen door massaal bezoek. Het is de vraag of deze steun WikiLeaks ook helpt: cyberaanvallen zijn bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk verboden.

Minder omstreden is de door WikiLeaks georganiseerde actie om massaal de inhoud van de site te kopiëren. Als de hoofdsite wikileaks.ch uitvalt, kunnen mensen die de gelekte documenten willen lezen nog terecht op ruim duizend andere sites, zogeheten mirrors.

Een van de beheerders van zo’n mirror is Yoerin Stornebrink (27) uit Bergen op Zoom. „Ik zocht naar een manier om ze te steunen. Geld geven is ook weer zo makkelijk, ik wilde echt iets doen.” Voor Stornebrink, die werkt in de IT-sector, was het opzetten van de mirrorsite vrij simpel. „WikiLeaks zorgt er zelf voor dat de mirror wordt ververst. Je geeft je wel volledig aan hen over. Maar ik heb groot vertrouwen dat ze niet te ver gaan”, aldus Stornebrink.

Ook programmeur Jeroen Nijhof uit Baarn geeft WikiLeaks het voordeel van de twijfel. „Ik sta achter hun doel: openheid en transparantie”, aldus Nijhof (30). „Ik kan niet alles doornemen, maar vertrouw op WikiLeaks. Het zijn geen domme jongens.”

WikiLeaks is de afgelopen tijd overigens zelf ook het slachtoffer geweest van cyberaanvallen. Dat zou ook bij een mirrorsite kunnen gebeuren. Provider EveryDNS beheert WikiLeaks niet langer, omdat de aanvallen op de site ook de bereikbaarheid van andere klanten aantastte. „Maar voor elke mirror die je plat krijgt, komen er tien bij”, aldus Diederik, die niet met zijn achternaam in de krant wil.

Via e-mail laat mirrorhouder Laurens de Koning (29) weten: „In feite is dit het begin van een ‘digitale informatieoorlog’ waarin de grootste groep aan het langste eind trekt. In dit geval zijn dat de voorstanders van WikiLeaks.”

Stornebrink: „Dit is een mooie kans om te laten zien wat de internetgemeenschap kan doen. Het internet is niet te onderdrukken.”

De mirrors bevatten alleen de documenten die door WikiLeaks zijn geopenbaard, tot vanochtend 1.060 stuks. Maar er zwerft op het net ook het bestand ‘insurance.aes256’ rond, met alle 250.000 ongeredigeerde diplomatieke berichten. De sleutel daarvan wordt verstuurd als Assange iets zou overkomen.

Gepubliceerd op 8 december 2010 in NRC Handelsblad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s