Blog

So You Wanna Be Finland’s Next President

Verkiezingsposters in Helsinki. (Foto Peter Teffer)
Verkiezingsposters in Helsinki. (Foto Peter Teffer)

Natuurlijk, de meeste politieke junkies kijken vandaag richting de Verenigde Staten, om te zien of Mitt Romney zijn voorsprong ook in South Carolina kan verzilveren. Maar ook elders in de wereld zijn dit weekeinde verkiezingen. Zondag is hier in Finland de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. En hoewel statistisch verrassend, is er een mogelijkheid dat geen van de kandidaten die naar de tweede ronde gaat, Paavo heet.

Acht kandidaten doen mee, waarvan er drie Paavo heten. Even leek er in de peilingen sprake van dat een tweede ronde helemaal niet nodig was, en dat meneer Sauli Niinistö de vereiste 50 procent van de stemmen zou winnen. Maar volgens recentere peilingen komt er toch een tweede ronde. De vraag is dan ook nu: met welke kandidaat?

Nu heeft u misschien wel gehoord van de eurosceptische partij de “Ware Finnen”. Die partij deed het bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar erg goed en werd de derde partij. Hun leider Timo Soini lijkt zondag echter niet verder te komen dan de derde of vierde plaats. Volgens een van de Finnen die ik hier sprak, komt dat niet omdat zijn standpunten minder populair zijn geworden, maar omdat veel Finnen het ambt van president toch vooral zien als belangrijk voor het internationale aanzien. De ‘representabiliteit’ van een persoon speelt dus mee.

De groene kandidaat Pekka Haavisto lijkt nu een goede kans te maken op de tweede plaats. Volgens een lokale winkelier heeft hij een succesvolle internetcampagne gevoerd en waarachtig, op zijn website zien we dat hij zelfs aan YouTube, Facebook en Twitter doet. Onderstaand filmpje is vermoedelijk niet door zijn officiële campagne bedacht, maar wel geestig.

Maar de tweede plaats staat ook nog open voor Paavo Väyrynen (die in ieder geval lekker kan koken. Belangrijk voor het geval Obama/Romney volgend jaar op bezoek komt). Hij lijkt de enige van de drie Paavo’s die kans maakt op die tweede plaats – Paavo Lipponen en Paavo Arhinmäki staan in de peilingen een stuk lager. De twee vrouwen die meedoen, Sari Essayah en Eva Biaudet, zullen ook flink verrassen als die ineens door gaan naar de tweede ronde.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s