Blog, Nieuws

Finnen kiezen pro-Europese president (maar wie?)

De Finnen hebben voor een pro-Europese president gekozen. Wie het precies wordt, moet over twee weken blijken bij de tweede ronde, die zal gaan tussen Sauni Niinistö en Pekka Haavisto.

Aanvankelijk leek op verkiezingsavond dat niet Haavisto (Groenen) maar de eurosceptische Paavo Väyrynen (Centrumpartij) op de tweede plaats ging eindigen. Maar naarmate er meer uitslagen binnenkwamen, verkleinde het verschil tussen de twee en uiteindelijk kwam Haavisto als tweede uit de bus. Niinistö (lid van de Nationale Coalitepartij, waar ook de premier toe hoort) ging al weken aan kop in de peilingen en zijn eerste plaats was dan ook geen verrassing.

De Finse Ferry Mingelen praat met Pekka Haavisto (midden) en Paavo Väyrynen (rechts), die nek-aan-nek gingen. Uiteindelijk is de tweede plek voor Haavisto.
De Finse Ferry Mingelen praat met Pekka Haavisto (midden) en Paavo Väyrynen (rechts), die nek-aan-nek gingen. Uiteindelijk is de tweede plek voor Haavisto.

De eurosceptische Timo Soini, van de partij ‘Ware Finnen’ kreeg nog geen tien procent. Dat terwijl bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar zijn partij de derde van het land werd. Het lijkt erop dat eurosceptische Finnen strategisch hebben gekozen voor Väyrynen, die met een derde plaats in de peilingen meer kans leek te hebben om door te gaan.

Pijnlijk is de nederlaag voor de sociaal-democraten. Hun kandidaat, Paavo Lipponen, kreeg nog geen zeven procent van de stemmen. Dat terwijl het Finse presidentschap de afgelopen decennia vrijwel altijd door een sociaal-democraat werd bekleed. De huidige president mocht niet nog een keer meedoen.

Een paar keer per jaar gaat overal de Finse vlag uit. Verkiezingsdag is een van die dagen. (Foto Peter Teffer)
Een paar keer per jaar gaat overal de Finse vlag uit. Verkiezingsdag is een van die dagen. (Foto Peter Teffer)

De campagne ging voor een belangrijk deel over de positie van Finland in de Europese Unie en de eurozone, maar laat dat nu net een terrein zijn waar de president sinds een recente grondwetswijziging geen macht meer over heeft. Het parlement en de regering gaan in Finland over EU-zaken. Finnen die ik hier heb gesproken over hun stem zeggen dat ze vooral een president willen die hun land goed kan vertegenwoordigen in het buitenland. De macht van de president heeft vooral betrekking op buitenlands beleid.

De uitslag, met vrijwel alle stemmen geteld:

Niinistö: 36,9 procent

Haavisto: 18,7 procent

Väyrynen: 17,6 procent

Soini: 9,4 procent

Lipponen: 6,7 procent

Arhinmaki 5,5 procent

Biaudet: 2,7 procent

Essayah: 2,5 procent

De tweede ronde is op zondag 5 februari.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s