Blog

Het ene verbod is het andere niet

Een jaar geleden begon in Egypte de opstand die een einde maakte aan het regime van Mubarak. Een jaar geleden was ook Amal Ramsis net klaar met het monteren van zijn documentaire Forbidden. Die film, gisteren gezien op Helsinki’s documentairefestival Docpoint, laat zien hoe onderdrukkend het regime was (en zonder een volledig einde aan de noodtoestand zal dat nog wel een tijdje zo zijn). Een normaal leven in Egypte was niet mogelijk zonder tientallen overtredingen te begaan.

Zie hier een trailer met enkele fragmenten:

De film is vooral opgenomen bij mensen thuis (op straat filmen moest stiekem gebeuren) en toont sterke en strijdvaardige Egyptenaren. De strekking van de stemming onder de mensen is: ja, er mag van alles niet, maar geestelijk blijven we ons verzetten. Die volharding was goed in beeld gebracht en gaf een optimistisch gevoel.

Dat gevoel werd echter voor een groot deel weer weggeslagen door de documentaire Red Forest Hotel. Daarin probeert de Finse journalist Mika Koskinen meer informatie te krijgen over de rol van het Finse bedrijf Stora Enso bij landonteigeningen in China. Maar al snel wordt hij tegengewerkt door Chinese officials. Hij mag nergens filmen, wordt constant gevolgd. De advocaat die hij interviewt wordt weggestuurd (“200 kilometer ver weg”) en een jongen die meewerkt aan zijn film wordt opgesloten in een hotelkamer. Dat de Chinese ambtenaren dit zo straffeloos kunnen doen en zo weinig hun best doen om te verhullen wat hun intenties zijn, stemt weinig positief. De machteloosheid die Koskinen voelt, komt in de film goed naar voren en belooft weinig goeds voor de toekomst van Chinese boeren die in de weg staan tussen de Chinese staat en een glorieuze toekomst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s