Internet & politiek, nrc.next

‘Strijd voor privacy is volgende stap van burgerrechtenstrijd’

Als we er niet om vragen, zullen we het ook niet krijgen. Facebook, Google, Apple en andere internet- en technologiebedrijven gaan pas goed voor onze privacy zorgen, als consumenten ervoor op de barricades gaan staan. „Het is tijd om te eisen dat jouw gegevens van jou zijn en niet van derden”, zegt de Amerikaanse consultant Raj Goel, die onlangs een lezing gaf in Den Haag over sociale media en privacy.

Goel verdient zijn geld onder meer met het geven van dergelijke lezingen – hij heeft een boek geschreven dat hij wil verkopen en bedrijven huren hem in omdat hij bekendstaat als computerbeveiligingsexpert. Maar dat betekent niet dat hij niet gelooft in het belang van zijn boodschap. „De strijd voor privacy is de volgende stap van de burgerrechtenstrijd.”

Het is niet in het belang van internetbedrijven om onze privacy te beschermen en eigenlijk hoeven we van overheden ook niet veel te verwachten. Pas als consumenten eisen dat smartphones en sociale netwerksites echt rekening houden met privacy, zullen we niet meer duizenden keren per maand worden bespioneerd, betoogt Goel.

Kunnen wij gewone mensen die grote, machtige bedrijven overreden om te doen wat we willen? „Ja, dat kan”, zegt Goel. „Kijk naar de geschiedenis. 150 jaar geleden hadden we ook geen recht op schone lucht of op schoon water en voedsel. Pas toen iemand als Upton Sinclair in 1905 de ongezonde omstandigheden van de voedselproductie beschreef, zei de maatschappij: genoeg, we willen schoon en gezond voedsel.”

Cultuurveranderingen zijn niet onmogelijk, benadrukt Goel. Veertig jaar geleden las niemand bijsluiters van medicijnen, of het etiket van etenswaren. Tegenwoordig wel. „Als je bereid bent om vijf of tien minuten te besteden aan het lezen van je voedselverpakking en het vragen aan je arts waarom bepaalde medicijnen nodig zijn, waarom zou je dan ook niet vijf minuten de tijd kunnen nemen om vragen te stellen over de technologie die je gebruikt?”

In plaats van alleen te zeggen: wauw, wat een mooie telefoon, zouden we ook moeten kijken naar de privacybezwaren van een product. „Zorg dat je een meer bewuste consument bent. Twintig jaar geleden had je alleen eieren. Nu heb je scharreleieren, biologische eieren, vrije uitloop. We hebben eerlijke kleding en voedsel. Het is nu tijd voor eerlijke technologie.”

Gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2013 in nrc.next

Advertentie

2 gedachten over “‘Strijd voor privacy is volgende stap van burgerrechtenstrijd’”

  1. Hoi Peter, toevallig ben ik daar ook over aan het nadenken de laatste tijd. Ik heb wat wazige gedachten hier geschreven: http://edward.de.leau.net/google-glass-bann-20130324.html

    Ik denk…. dat we “als consumenten” wel hulp nodig hebben om de boodschap van privacy wat duidelijker neer te zetten. Ik DENK (maar wellicht ligt het anders) dat we eerst eens duidelijk moeten krijgen wat dat nou is die privacy en wat we wel en wat we niet willen en vooral waarom.

    Het blijft vaak een beetje hangen bij dat woord namelijk “privacy” maar ik krijg de vinger er niet achter. Wellicht zijn wat cases handig om te bepalen wat nou gewenst is en wat nou niet (ook begonnen: http://edward.de.leau.net/privacy-use-cases-20130324.html)

    Het probleem is dat ik bij allerlei cases ook wel weer de voordelen zie van “geen privacy”. Aan de ene kant is het handig om advertenties te krijgen van producten die op jou gericht zijn (kost je minder tijd) en aan de andere kant wil je eigenlijk niet dat je overstelpt wordt met spam want dat kost je meer tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s