Het is dit weekend een maand geleden dat mijn boek Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde verscheen, en bijna twee maanden geleden dat mijn tekst naar de drukker ging. Het boek is gelukkig nog lang niet achterhaald, (vind ik zelf althans!) maar de ontwikkelingen rond het schandaal blijven wel komen. Een kleine greep als aanvulling op het boek:
- De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij “een autofabrikant in Duitsland”, zo maakte het op vrijdagmiddag in een persbericht bekend (terwijl de meeste journalisten hun aandacht nog hadden op de EU-top van regeringsleiders). BMW maakte dezelfde dag bekend dat het bij hen was. Hieruit blijkt dat de Commissie dus echt werk maakt van het onderzoek naar mogelijke kartelvorming (toevoeging op pagina’s 265-266).
- Volkswagen Groep is nog lang niet klaar met het behandelen van de dieselauto’s met sjoemelsoftware. Hoewel met de Europese Commissie was afgesproken dat de reparatie “by autumn 2017” klaar zou zijn, vertelde een VW-woordvoerder mij eerder deze maand dat de teller nu staat op 5,4 miljoen van de 8,5 miljoen auto’s. Sinds de vorige keer dat ik het vroeg vertaalt zich dat naar een tempo van nog geen 200.000 auto’s per maand. Met dit tempo is de klus pas begin 2019 geklaard (toevoeging op pagina’s 224-225).
- Komt er een Europees agentschap dat taken van nationale autoriteiten overneemt, of in dat elk geval als extra politieagent optreedt? De verantwoordelijke eurocommissaris, Elzbieta Bienkowska, was aanvankelijk mordicus tegen zo een agentschap, vertelde ze me in september in een interview, verschenen bij EUobserver. Maar omdat de reactie op Dieselgate “teleurstellend” was, begint de Poolse hierover te twijfelen. “Misschien had ik het mis.” (toevoeging op pagina’s 199-206)
- Luchtvervuiling blijft enorme schade aanbrengen aan de gezondheid van Europeanen. Het gaat iets beter met de uitstoot van fijnstof: het aantal EU-burgers dat hieraan vroegtijdig overleed ging omlaag van 436.000 in 2013 naar 399.000 in 2014, aldus het Europees Milieuagentschap in de meest recente cijfers, bekendgemaakt halverwege oktober. Het gaat echter de verkeerde kant op met stikstofdioxide (NOx), dat vooral wordt uitgestoten door dieselauto’s. Het aantal vroegtijdige overlijdens steeg juist, van 68.000 naar 75.000 in de EU (toevoeging op pagina’s 219-224).
- Nederland moet meer doen om luchtvervuiling tegen te gaan, zo is de uitkomst van een rechtszaak vorige maand. De staat gaat echter in beroep tegen het besluit, dat past in een Europese trend van rechters die namens burgers eisen dat luchtkwaliteit verbetert (toevoeging op pagina 234).