Dieselgate

Dieselgate update 3

Lezers en toekomstige lezers (overtuigd worden? zie de verzamelde recensies op dieselgate.nl), het was weer een bewogen maand met veel ontwikkelingen rond het emissieschandaal. Hieronder enkele van de belangrijkste, en op welke passages in mijn boek Dieselgate deze ontwikkelingen een aanvulling zijn:

  • Er is een deal! De onderhandelaars van de Europese Commissie, de Raad van de EU (namens lidstaten), en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de nieuwe verordening die voor strenger toezicht op autogoedkeuringen moet zorgen. Na lang verzet van de nationale regeringen (toevallig vooral van landen met sterke autofabrikanten) is toch besloten dat er op EU-niveau getest mag worden. Ook zal de Europese Commissie emissiefraudeurs boetes kunnen opleggen à €30.000 per auto – hoewel de precieze details daarover nog moeten worden vastgelegd. Er moet nog wel over gestemd worden, in Raad en Parlement. Die laatste instelling doet dat mogelijk pas in april 2018. (toevoeging op hoofdstuk 11).
  • De belofte van Volkswagen aan de Europese Commissie dat de operatie om de sjoemelsoftware uit alle Europese dieselwagens te halen voor het einde van de herfst van 2017 (of in sommige interpretaties zelfs voor het begin van de herfst van 2017), wordt definitief niet gehaald. In oktober had VW een gesprek met leden van de Commissie. Ik heb de notulen van dat gesprek opgevraagd en daaruit blijkt dat VW tegen de EU heeft gezegd dat aan het einde van 2017 niet meer dan 75 procent van de auto’s zal zijn gerepareerd. (toevoeging op pagina’s 224-225).
  • In een interview met de weekkrant Bruzz zei de Brusselse minister voor Leefmilieu Celine Fremault dat een verbod op dieselwagens in de Belgische hoofdstad onvermijdelijk is. In een opiniestuk over die milieuzone schreef ik dat dit niet zo had hoeven zijn. (toevoeging op pagina’s 230-232)
  • Eind november maakt de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat het Volkswagen een boete oplegt van €450,000 wegens het misleiden van consumenten. Het is de hoogste mogelijke boete die ACM kan opleggen. (toevoeging op pagina’s 235-242)
  • In de nieuwe EU-begroting van 2018 wordt ruimte vrijgemaakt voor onafhankelijke uitstoottesten. Op initiatief van enkele europarlementariërs zal €1.6 miljoen beschikbaar zijn “om bij te dragen aan beter toezicht op uitstootnormen in de praktijk”.
  • Begin december krijgt Oliver Schmidt, voormalig medewerker van Volkswagen, zeven jaar gevangenisstraf in de Verenigde Staten, en een boete van $400.000. Schmidt wordt veroordeeld voor zijn rol in de emissiefraude, en was in januari 2016 nog getuige in het Lagerhuis (toevoeging op pagina’s 123-124)
  • EenVandaag vertoonde op 11 december een reportage waarin het liet zien dat Volkswagen op nog een andere manier sjoemelt dan tot nu toe bekend. Naast de duidelijk illegale sjoemelsoftware die de officiële uitstoottest herkent, zou de automaker ook dieselauto’s hebben uitgerust met een thermovenster. “Uitstootfilters functioneren daardoor alleen volledig bij een buitentemperatuur tussen de 15 en 33 graden.” Dat is een type omzeilen dat door veel autofabrikanten wordt toegepast, omdat ze weten dat de officiële test altijd plaats heeft bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. (toevoeging op hoofdstuk 5)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s