Interview, nrc.next

Recepten uitproberen van Mevrouw Gerritsen

Amsterdam. „Mevrouw Gerritsen is verkouden en meneer ook. In Nederland lijkt iederéén wel verkouden, zou dit in andere landen ook zo zijn? De Ster zendt de éne oplossing na de andere uit, maar mevrouw Gerritsen heeft bij verkoudheid maar één remedie en dat is kippensoep.” Bij dit tekstje staat een foto van een papieren zakdoekje. Een klik op het beeld zorgt voor een nieuwe foto, van de kippensoep.

Het weblog mevrouwgerritsen.nl bevat voornamelijk recepten en foto’s. Het zijn de twee passies van auteur Nanda Elzinga, oftewel Mevrouw Gerritsen. „Het leek me leuk om iets te doen met fotografie en koken, omdat ik voor beide dingen heb geleerd”, vertelt Elzinga in haar huis in Amsterdam. Ze begon het weblog vlak na haar huwelijk met beeldend kunstenaar Peter Gerritsen. Elzinga besloot haar meisjesnaam te houden, maar noemt zichzelf op het weblog Mevrouw Gerritsen.

Mevrouw Gerritsen is genomineerd in de categorie ‘meest toegankelijk’. „Grappig, want ik wilde het inderdaad niet te ingewikkeld maken. Simpele vormgeving, makkelijk taalgebruik. Ik denk niet dat lezers aan mijn weblog kunnen zien dat ik kok ben”, zegt Elzinga, na een carrière bij restaurants nu freelancekok en cateraar. „Wat ik leuk vind aan mijn blog is dat de lezers mijn recepten uitproberen en daarna mij en andere lezers vertellen of het gelukt is.”

Toen ‘Mevrouw Gerritsen’ nog in de keuken van een restaurant werkte, liet ze zich inspireren door wat daar gebeurde. Haar collega’s kregen op haar weblog andere namen. „Ik probeer bekenden en familie een beetje buiten beeld te houden. Toch hadden degenen over wie ik schreef zelf meestal door dat ik hen bedoelde”, aldus Elzinga. Af en toe bespreekt ze ook een restaurant. „Maar dat vind ik lastig, omdat het collega’s zijn. Ik weet hoe moeilijk het werk is.”

Dagelijks trekt het blog rond de driehonderd bezoekers. Om meer interactie met de lezers te krijgen, houdt Elzinga prijsvragen, waarbij lezers moeten raden welk kookgerei of ander object op een foto staat. „Na een paar keer vond ik het leuker om mensen te laten winnen die een origineel antwoord hadden verzonnen, dan zij die het goed hadden. Winnaars krijgen via e-mail een officiële Mevrouw Gerritsen Oorkonde.”

Hoewel ze niet altijd zo regelmatig schrijft als ze zou willen, is het bloggen voor Elzinga meer dan alleen een hobby. „Ik ben sinds een maand freelancer, dus ik hoop nu meer tijd te hebben voor mijn weblog. Ik zou er best rijk mee willen worden”, zegt Elzinga.

Gevraagd naar de reden dat mevrouwgerritsen.nl een Dutch Bloggie zou moeten winnen, blijft Elzinga bescheiden. Haar man: „Het heeft vooral een soort eenvoud en simpelheid. Jouw website is helder en eenvoudig. En wat kenmerkend is, is de fotografie.”

Dat is Elzinga met haar man eens. „Het heeft inderdaad iets eigens. Mijn weblog is toch anders dan al die andere.”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 13 maart 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s