Interview, nrc.next

Amsterdammers die zich met de stad bezighouden

Amsterdam. Vorig jaar hield de Amsterdamse politie fouilleeracties op verschillende metrostations in de hoofdstad. Marco Arbouw liep drie keer langs, maar werd niet aangehouden. „Terwijl mijn allochtone medereizigers links en rechts worden beklopt, word ik opnieuw vriendelijk doorgewuifd”, schrijft hij op het weblog Amsterdam Centraal. Het is aanleiding voor GroenLinks-raadslid Judith Sargentini om vragen te stellen aan het college van B en W. Die stelt dat er niet selectief wordt gefouilleerd. Wel wordt het onderwerp binnenkort in een van de commissies van de gemeenteraad besproken.

Het weblog Amsterdam Centraal is vijf jaar geleden begonnen, op initatief van toenmalig PvdA-raadslid Lodewijk Asscher. „Het doel was om meer aansluiting te creëren tussen politiek en burger”, vertelt blogger Arnoud de Jong in een Amsterdamse café. De Jong is al bijna vanaf het begin bij de site betrokken.

Amsterdamcentraal.nl is genomineerd voor een Dutch Bloggie in de categorie nieuws. De Jong beschouwt de website eerder als een opinieblog. „We kunnen niet pretenderen dat we een nieuwssite zijn. Maar we willen het Parool ook niet achterna lopen. Bij ons vind je persoonlijke verhalen over gebeurtenissen in de verschillende stadsdelen”, aldus De Jong. De redactie bestaat uit ongeveer 15 vrijwilligers uit verschillende stadsdelen van Amsterdam. Van de ‘correspondenten’ zijn koppels van twee gemaakt die elkaar moeten motiveren. Elke zes weken houden de correspondenten een redactievergadering in hetzelfde café waar de verslaggever met De Jong praat. „Dat doen we om te zien of de neuzen nog dezelfde kant opstaan en eventuele problemen op te lossen.”

Het weblog heeft tussen de 1.000 en 1.500 bezoekers per dag, volgens De Jong vooral „Amsterdammers die zich met de stad bezighouden”. Niet zo gek dus dat het weblog sinds eind 2005 samenwerkt met de Amsterdamse tv-zender AT5. In ruil voor een verwijzing naar de website van AT5, stelt de zender zijn server beschikbaar voor het beheer van het weblog. Daarvoor deed de PvdA dat, „maar we zijn altijd onafhankelijk geweest”, aldus De Jong.

Naast geïnteresseerde Amsterdammers bestaat het publiek volgens De Jong ook uit emigranten die nu in de VS, Nieuw-Zeeland of Australië wonen. „Die mensen zitten snikkend achter de computer van heimwee als ze die prachtige foto’s van Thomas Schlijper zien”, zegt De Jong. Reacties van lezers worden „vrij strikt” gemodereerd. „We letten heel streng op dat er geen racisme of scheldpartijen plaatsvindt.”

Hiermee denkt De Jong de „hoge kwaliteit” te kunnen bewaren die de website volgens hem zo goed maakt. Waarom zou de Dutch Bloggie naar Amsterdam Centraal moeten gaan? „Het is een goedlopend collectief van mensen die met ideële motieven leuke dingen over Amsterdam willen schrijven. De site is leerzaam en mensen kunnen zich herkennen in de dingen waar we over schrijven.”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 14 maart 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s