Interview, nrc.next

Haagse politicus met gevoel voor humor

‘De laatste jaren is GroenLinks kennelijk zo gewend geraakt aan verliezen dat het allemaal niets meer uitmaakt. In 2002 van 11 naar 10. Verklaring toen was de moord op Fortuyn, die aan GroenLinks werd ‘toegerekend’. (…) Laten we het maar geloven, maar de zelfevaluatie van GroenLinks was weinig kritisch te nemen. Het lag toch vooral aan de anderen.’

Deze bijdrage op internet is niet geschreven op een rechts blog, maar op het weblog van een GroenLinkser. De kritische zelfevaluatie is in ieder geval aanwezig bij David Rietveld, gemeenteraadslid in Den Haag.

Rietveld is een dinosauriër in de Nederlandse weblog-scene: hij schrijft al bijna zes jaar regelmatig op davidrietveld.nl. „Ik was een van de eerste politici met een weblog, samen met Gerrit Zalm, Klaas de Vries en Marije van den Berg”, vertelt Rietveld via de telefoon. Het lukt maar weinig politici om lang een weblog bij te houden. „Je moet er vooral lol in hebben, en dat heb ik. Daarbij was het voor mij al een gewoonte om te bloggen voordat ik in de raad kwam. Ik heb ervaring met internet”, aldus Rietveld. „De meeste raadsleden die bloggen, schrijven vooral over de gemeenteraad, waar je niets van snapt als je er niet bij was.”

Het weblog trekt tussen de 200 en 250 bezoekers per dag. Volgens Rietveld is het een diverse groep van „GroenLinksers, Haagse raadsleden en ambtenaren en andere mensen die de Haagse lokale politiek volgen”, maar ook mensen die via zoekopdrachten of andere weblogs binnenkomen.

Humor is een belangrijke factor op zijn site. Regelmatig lanceert Rietveld spinoff websites, zoals Nederland tegen slecht weer, een parodie op de overheidscampagne Nederland tegen terrorisme, met tips als: ‘Als het regent, gebruik dan geen lucifers of een aansteker. Dat lukt toch niet.’

Vorig jaar was Rietveld ook genomineerd voor een Dutch Bloggie in de categorie Politiek, maar dat jaar werd de prijs niet uitgereikt. Volgens de jury waren de politieke weblogs „in 2006 jammerlijk in handen gevallen van de campagnestrategen.” Erg raar, vond Rietveld, aangezien slechts twee van de elf genomineerden weblogs van landelijke politici waren. ‘Waarschijnlijk had jurylid Meüs van der Poel zijn mening al voordat de nominaties tot hem kwamen, en heeft hij niet eens de moeite meer genomen om zich te verdiepen in de verschillende weblogs’, schreef Rietveld vorig jaar. Ook nu zegt hij: „Wat Van der Poel toen deed, was Marijnissen afzeiken. Zijn betoog faalde op alle punten.” Overigens vindt hij zelf ook dat het weblog van Marijnissen minder interessant is geworden nu de stukken worden geschreven door een medewerker. „Een persoonlijk weblog werkt alleen als het persoonlijk is.”

Toch besloot Rietveld om zich dit jaar opnieuw aan te melden voor de Dutch Bloggies. Hij denkt zeker een kans te maken om te winnen: „Ik heb een onderhoudend politiek weblog met scherpe analyses, grafieken en een heleboel humor”, aldus Rietveld.

Peter Teffer

Gepubliceerd op 17 maart 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s