Internet & dagelijks leven, Interview, nrc.next

Verjaardagsfeestje met heel gezellige mensen

‘Ik heb me wel eens afgevraagd in hoeverre mijn werk als illustrator ‘zinvol’ is. Terwijl anderen levens redden of mensen van hun steenpuist afhelpen zit ik hilarische poppetjes te tekenen. Op een gegeven moment kreeg ik steeds vaker het compliment: ‘Ik word zo blij van jouw werk’. Fijn om te horen natuurlijk en ik maak me sindsdien niet meer druk over mijn bijdrage aan de maatschappij’, aldus een bijdrage op Moois Magazine, een weblog over de schoonheid van alledaagse dingen.

Over een goed boek, een marsepeinen poppetje, stiekem sinaasappels plukken in Portugal, of een elastiekje op straat in de vorm van een hartje. „Elke bijdrage is een klein cadeautje”, zegt ontwerper Rutger Middendorp via de telefoon. Hij is het weblog in oktober vorig jaar begonnen. „Ik wilde zonder restricties van een klant een tijdschrift maken over hoe leuk alledaagse dingen kunnen zijn”, aldus Middendorp.

De makkelijkste optie om met een groep mensen een online tijdschrift te maken, bleek in de vorm van een weblog. De ongeveer twintig auteurs kunnen zelf hun stukken plaatsen. Geïnteresseerden kunnen zich registreren en een proefartikel schrijven. Als deze wordt goedgekeurd, krijgen ze rechten om direct iets te plaatsen.

Veel medewerkers hebben elkaar nog nooit gezien. „Mijn favoriet is Julius de Hond, een 5-vwo scholier. Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar door zijn stukjes leer ik hem toch een beetje kennen. Laatst schreef hij over een boek dat hem hielp zijn ouders beter te begrijpen. Ik word blij als ik besef dat er mensen als hij bestaan.”

Middendorp denkt dat Moois Magazine een verzamelplaats kan zijn voor mensen met een oog voor mooie dingen. Hij vergelijkt het met „een verjaardagsfeestje met heel gezellige mensen”. Volgens Middendorp trekt het weblog rond de honderd bezoekers per dag. Daarnaast zijn er tachtig abonnees op de rss-feed die zo op de hoogte worden gesteld van elke nieuwe bijdrage.

Moois Magazine is genomineerd in drie van de negentien categorieën: de algemene prijs beste weblog, kunst/cultuur en entertainment/ fun/sport. „Ongelooflijk.” Toch schat hij de kans op een prijs niet heel hoog in. „Het is maar een hobbyproject en we moeten concurreren met professionele websites als GeenStijl. Wij zijn exact het tegenovergestelde van GeenStijl, een website met veel negatieve energie”, zegt Middendorp. „In onze geïndividualiseerde samenleving krijg je zoveel impulsen dat het minder voor de hand ligt om iets moois te ontdekken en dat met anderen te delen. Moois Magazine gaat volgens mij tegen de tijdsgeest in. ”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 18 maart 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s