Interview, nrc.next

Scrabbelen met de fans, chatten met de dj

De Duitse electrogroep ‘Kraftwerk’ levert ‘Joost’ 15 punten op, maar het onbekendere ‘Future Tiny Wave’ van inzender ‘Sjoerd’ is 24 punten waard. Joost en Sjoerd doen op Eclectro.nl mee met Electro Shuffle, een variant op het aloude Scrabble. Het enige verschil is dat de woorden dance- of electro-artiesten moeten zijn. Degene met de meeste punten wint een virtuele tegoedbon om dance-mp3’s mee te downloaden.

Naast het woordspel bevat de website nieuws, videoclips, een uitgaans-agenda en sinds begin deze maand een online radiozender. Eclectro is genomineerd voor een van de Dutch Bloggies, de weblogprijzen die vanavond worden uitgereikt.

Eclectro wordt van bijdragen voorzien door tien tot vijftien mensen „met een passie voor dancemuziek”, aldus oprichter Inge Janse via de telefoon. „Eclectro heeft een bakenfunctie: we helpen mensen met het ontdekken van nieuwe toffe muziek.”

De website maakt daarbij intensief gebruik van de verschillende gratis diensten die op internet beschikbaar zijn. De uitgaansagenda is ontworpen met Google Calendar; video’s worden gemakkelijk in een artikel geplaatst met de embed-functie van YouTube; Eclectro is vertegenwoordigd op netwerksites Hyves, MySpace, Flickr en Twitter en sinds enkele weken heeft de website een online radiozender van muzieknetwerksite Last.fm.

„Een algemene site als Hyves heeft amper waarde voor ons, maar de specifieke muzieknetwerken als Last.fm en MySpace zijn erg belangrijk voor ons”, vertelt Janse. Via dergelijke netwerken ontdekken medewerkers nieuwe artiesten, die ze vervolgens met hun publiek delen. „Onbekende dingen populariseren, dat vind ik het leukst aan Eclectro. Lezers komen in aanraking met toffe artiesten die ze anders niet hadden gekend.”

De site heeft tussen de 500 en 800 bezoekers per dag en rond de 10.000 bezoekers per maand. „We hebben nu het bereik waarbij het nuttig is om live dj-sets uit te zenden via een webcam. Kijkers kunnen dan chatten met elkaar en met de dj”, aldus Janse.

Janse is oprichter van het weblog maar probeert zo min mogelijk sturing te geven. „Door mensen vrij te laten, krijg je het beste resultaat.” Ook reacties van lezers worden direct geplaatst, zonder controle vooraf. Janse gelooft sterk in het zelfreinigend vermogen van het internet. „Er zijn wel eens discussies over genres, of iets nu electro of electroclash is. Dan denk ik, ach… Als dingen tof zijn, dan zijn ze tof.”

De medewerkers zitten volgens Janse in een luxe positie omdat ze met de site geen geld willen verdienen. „Rijk worden? Nee joh, ben je gek.” Wel hoopt Janse vanavond de prijs voor beste muziekblog te winnen. „We zijn de enige dancesite die op deze manier gebruik maakt van nieuwe media, waar medewerkers de ruimte hebben om zich te ontplooien. Diplomatiek gezegd, ik zou het te rechtvaardigen vinden als wij die prijs krijgen.”

Peter Teffer

Gepubliceerd op 19 maart 2008 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s