Censuur en controle, Internet & politiek, Nieuws, nrc.next

Google stopt met zoeksite China

Rotterdam. Het Amerikaanse internetbedrijf Google sluit waarschijnlijk tóch zijn zoekmachine in China. Dat meldt het dagblad Financial Times op zijn website. Volgens de krant is het „99,9 procent” zeker dat de zoeksite google.cn ophoudt te bestaan. De krant baseert zich op een anonieme bron die bekend zou zijn met de strategie van het bedrijf. Die zegt dat Google gedetailleerde plannen heeft om de zoekmachine te sluiten, omdat onderhandelingen met China op niets lijken uit te lopen.

Google biedt sinds januari 2006 de zoeksite google.cn aan. Dat mocht op voorwaarde dat het resultaten van zoekopdrachten zou wegfilteren die het regime in Peking onwelgevallig zijn. De zoekmachine geeft geen resultaten voor zoekopdrachten over controversiële onderwerpen als ‘Dalai Lama’, ‘Falun Gong’ en ‘Taiwanese onafhankelijkheid’.

Eerder dit jaar kondigde Google aan dat het google.cn niet langer wilde laten censureren of filteren. De aanleiding was dat het bedrijf had ontdekt dat hackers, volgens Google uit China afkomstig, hadden geprobeerd de Gmail-adressen van Chinese mensenrechtenactivisten binnen te dringen.

Afgevaardigden van Google wilden ontmoetingen met de Chinese regering om te praten over een ongecensureerde versie van google.cn. Het was echter al snel duidelijk dat Peking daar geen behoefte aan had. Google-medewerkers konden lang geen hoge vertegenwoordigers van de Chinese regering spreken. Woensdag zei Google-baas Eric Schmidt dat er inmiddels met Peking werd onderhandeld. Hij wilde geen details geven over de inhoud van de gesprekken.

De Chinese regering liet al enige tijd geleden weten dat Google zich net als andere buitenlandse bedrijven aan de Chinese wet moet houden. De minister van Industrie en Informatietechnologie herhaalde dat standpunt vrijdag. „Als je je niet aan de Chinese wet wilt houden, dan ben je vijandig, onverantwoordelijk en zul je de consequenties moeten aanvaarden”, aldus minister Li Yizhong volgens persbureau AP.

Gepubliceerd op 15 maart 2010 in nrc.next.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s