Nieuws, NRC Handelsblad, WikiLeaks

Pentagon bezorgd over site Wikileaks

Rotterdam, 16 maart. Klokkenluiderswebsite Wikileaks zegt dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de site heeft beschouwd als een bedreiging. De site publiceerde gisteren een document dat afkomstig zou zijn van het Pentagon.

Op Wikileaks kunnen mensen geheime documenten plaatsen. Zo publiceerde de site vorig jaar een rapport van het Amerikaanse RAND National Defense Research Institute, waaruit bleek dat militaire inlichtingendiensten in Afghanistan cruciale informatie voor elkaar achterhouden. Ook plaatste de site een intern handboek met regels voor de omgang met gevangenen op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay.

Volgens het document uit 2008, dat Wikileaks gisteren op de site zette, leeft bij Defensie de vrees dat „gevoelige en vertrouwelijke Defensie-documenten” die Wikileaks heeft gepubliceerd, mogelijk informatie bevatten die nuttig kan zijn voor „buitenlandse terreurgroepen, opstandelingen en andere buitenlandse vijanden”.

Het document geeft aan hoe de site onschadelijk kan worden gemaakt, namelijk door het onthullen van de namen van de klokkenluiders. „Succesvolle identificatie, vervolging, ontslag” van de klokkenluiders zou andere potentiële klokkenluiders weerhouden om te lekken.

Lees het document, en andere stukken, op wikileaks.org

Gepubliceerd op 16 maart 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s