Censuur en controle, Internet & politiek, Nieuws, NRC Handelsblad

Generaal Giap nu in cyberoorlog

Rotterdam, 31 maart. Hij staat bekend als het militaire brein achter de Vietnamese guerrillaoorlog tegen de Fransen en de Amerikanen. Nu wordt de inmiddels 98-jarige generaal Vo Nguyen Giap aangevallen op een terrein dat tijdens de Slag bij Dien Bien Phu in 1954 – toen hij de Fransen versloeg – nog niet eens bestond: internet. En de vijand van nu is de bondgenoot van toen: China.

Giap hoort bij de tegenstanders van een omstreden bauxietmijn. De mijn, die door het Chinese bedrijf Chalco Group zal worden gebouwd, zal volgens opposanten desastreus zijn voor het milieu. Ook leeft de vrees dat de Chinese arbeiders banen gaan afnemen van Vietnamezen.

De tegenstanders van de mijn zijn nu aangevallen via internet. Het Amerikaanse internetbedrijf Google maakte gisteren bekend dat Vietnamese computers zijn misbruikt om de kritiek uit te schakelen. Computergebruikers die een programma voor Vietnamese tekens wilden downloaden, haalden een programma binnen dat volgens Google werd ingezet om hen te bespioneren. Ook werden de geïnfecteerde computers gebruikt in een zogeheten distributed denial of service-aanval (DDoS-aanval). De machines werden als dummies gebruikt om blogs aan te vallen waar negatieve berichten over de mijn op stonden.

Vorig jaar arresteerde de Vietnamese regering bloggers die negatief over de mijn hadden bericht. In december werd de kritische site – met foto van de ‘groene generaal’ Giap – gehackt.

Gepubliceerd op 31 maart 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s