nrc.next, Striprecensie, Superhelden

Recensie Wonder Woman 600

Wonder Womans nieuwe verleden niet erg origineel

Als kind en tiener las ik veel strips, maar nog nooit had ik een verhaal van Wonder Woman gelezen. De beste achtergrond dus om te kijken of het uitgeverij DC Comics lukt mij met de modernisering van het personage te overtuigen dat deze strip de moeite waard is.

De drie korte verhalen die de eerste helft van de strip beslaan zijn een aardige introductie van het personage. Het hoofdverhaal van Wonder Woman nummer 600 is echter een onbevredigende deus ex machina.

Bij een achtervolging van een pas gered slachtoffer, rent Wonder Woman door een poort. Aan de andere kant blijkt dat ze (plots in moderne outfit) niet weet wie ze is. Wat er precies is gebeurd, begrijpt de lezer pas bij het lezen van het nawoord van schrijver J. Michael Straczynski. Goden hebben het verleden veranderd: Wonder Woman is niet langer tussen haar mede-Amazones opgegroeid op Paradise Island, maar als baby net op tijd van het eiland gesmokkeld voordat het werd vernietigd.

Afgezien van het gebrek aan originaliteit bij deze nieuwe geschiedenis (ook Superman werd als baby van zijn gedoemde planeet Krypton gestuurd), mist het verhaal ook nog eens opbouw: de wijziging gebeurt van de ene op de andere pagina.

Terwijl J. Michael Straczynski beter kan. ‘JMS’ eindigde in 2007 zijn zeseneenhalf jaar lange auteurschap van de serie Amazing Spider-Man met het verhaal ‘One More Day’, waarin hij een stuk overtuigender en ontroerender het verleden wijzigt, door Spider-Man en zijn vrouw met de duivel te laten afspreken hun huwelijk uit te wissen, om de tante van Spider-Man te redden.

Naar aanleiding van dat verhaal kreeg ik zin om meer avonturen van Spider-Man te gaan lezen. Iets wat het jubileumnummer van Wonder Woman niet met me heeft gedaan.

Peter Teffer

Wonder Woman 600 **

Gepubliceerd op 6 juli 2010 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s