nrc.next, Reportage, Superhelden

Wonder Woman nieuwe stijl

Wonder Woman moest beter verkopen, dus kreeg ze een nieuwe garderobe. De fans vinden het verschrikkelijk, maar de verkoopcijfers stegen wel.

Dat heeft zij weer. Haar hele jeugd is in één klap veranderd, het eiland waar ze woont is vernietigd en het enige waar striplezers over discussiëren is haar nieuwe kleding.

Het is niet de eerste keer dat stripheldin Wonder Woman een andere outfit krijgt dan de goudrode top en het donkerblauwe broekje (zeg maar gerust slipje) met witte sterren. Maar blogs en internetfora staan sinds Wonder Woman nummer 600 afgelopen woensdag verscheen bol van kritiek. Op het blog Comic Book Resources reageerden lezers met ‘verschrikkelijk’, ‘schande’ en ‘zijn we terug in de jaren negentig?’ In een internetpeiling van MTV over de nieuwe look klikte 64 procent van de respondenten op ‘Hate it!’.

Maar uitgeverij DC Comics (bekend van Superman en Batman) moest iets doen. Het personage Wonder Woman is weliswaar bekend, maar niet bijzonder populair. In de maandelijkse ranglijst van best verkochte superheldenstrips kwam Wonder Woman volgens marktanalist ICv2 dit jaar niet boven plaats 78 uit. Maandelijks worden er van de serie naar schatting 25.000 exemplaren verkocht.

De meeste superheldenstrips zijn vervolgverhalen, wat vaak onaantrekkelijk is voor nieuwe lezers. Amerikaanse uitgeverijen van superheldenstrips proberen daarom regelmatig ‘instapmomenten’ te organiseren om nieuwe lezers te trekken.

Een veel beproefde techniek is het omnummeren van de series. Een nieuwe nummer 1 blijkt voor veel mensen een goed moment om een serie (weer) eens te proberen. Volgens Richard den Besten, verkoper bij de Utrechtse stripwinkel Whoops, werkt het creëren van een nieuw ‘instapmoment’ alleen bij series die al redelijk populair zijn, zoals series met de X-Men. Zo verwacht Den Besten, die zelf een zwart T-shirt draagt met een tekening van de X-Man Wolverine, niet veel van de vernieuwing van Wonder Woman. „We hebben de vier, vijf exemplaren die we hadden wel meteen verkocht, maar Wonder Woman is in Nederland niet zo populair als in de Verenigde Staten.”

Wel succesvol was de afgelopen jaren de Ultimate-reeks van Marvel. Daarin werden bestaande personages opnieuw uitgevonden voor de moderne tijd. „Veel mensen die wel een X-Men- of een Spidey-serie wilden volgen, zijn de Ultimate-strips gaan sparen. Het waren redelijk losstaande, vlot geschreven verhalen die voor nieuwe lezers goed te volgen waren.” Overigens zijn ook de Ultimate-strips onlangs weer bij nummer 1 begonnen.

Uiteindelijk is een inhoudelijker vernieuwing doorslaggevender dan een cosmetische omnummering. Zo besloot uitgeverij Marvel in 2007 de wereld van icoon Spider-Man ondersteboven te gooien. In het verhaal ‘One More Day’ werd het huwelijk van de man achter het spinnenmasker, Peter Parker, met zijn grote liefde Mary Jane, ongedaan gemaakt. Fans waren verdeeld. Een recensent schreef: „Deze strip is woedend makend en ronduit respectloos voor eenieder die de afgelopen jaren van Spider-Man is gaan houden.” Lezers waren dan wel pissig, maar zo hoort het ook, zegt stripverkoper Den Besten. „De stelregel lijkt: als je als uitgever precies doet wat mensen zeggen te willen lezen, dan haken ze af. Lezers moeten verrast worden.”

De Amerikaanse verkoopcijfers bevestigen dat verhaal. De vier deeltjes van het Spider-Man-verhaal werden goed verkocht: tussen de 100.000 en 147.000 per aflevering. En in maart 2007 waren ruim 290.000 lezers getuige van de dood van Captain America. Richard den Besten: „Het belangrijkste is uiteindelijk hoe goed het verhaal is en het tekenwerk. Dus ging Captain America dood: dan gebeurt er tenminste wat.”

Of de nieuwe Wonder Woman net zo succesvol wordt, zal moeten blijken. In ieder geval was de vorige keer dat DC een nieuw instapmoment aan de strip gaf wel geslaagd. In juni 2006 begon de serie tijdelijk opnieuw bij nummer 1. Die maand werd Wonder Woman ruim 132.000 keer verkocht, goed voor een vierde plek op de ranglijst. Het succes was echter tijdelijk. Elk nieuw nummer werd slechter verkocht dan de vorige editie.

Gepubliceerd op 6 juli 2010 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s