Nieuws, NRC Handelsblad, Superhelden

Batman en Superman digitaal en in winkel

Rotterdam, 26 juni. Van de ene op de andere dag hebben Batman en Superman de digitale wereld betreden. De Amerikaanse strip- uitgeverij DC Comics heeft deze week vrijwel geruisloos zo’n honderd strips digitaal beschikbaar gesteld voor de iPhone, iPad en iPod Touch en tachtig strips op draagbare spelcomputer PSP.

Naast oudere strips van Batman, Superman en Jonah Hex verscheen de digitale editie van het vierde deel van de korte serie Justice League: Generation Lost, op dezelfde dag als dat de papieren strip in de winkel verscheen. Eerder deze maand deed grote concurrent Marvel Comics, bekend van Spider-Man, al een proef met de zogeheten „day and date release”. Gelijktijdig digitaal en op papier publiceren wordt gezien als voorwaarde voor het slagen van digitale comics.

De nieuwe strategie werd in interviews toegelicht door Jim Lee, sinds februari mede-uitgever van DC. Tegen de site Comics Alliance zei Lee dat de digitale strips een alternatief moeten bieden voor illegaal gescande exemplaren. „Ik denk dat je iets moet aanbieden dat eleganter is en gemakkelijker te gebruiken” om piraterij te bestrijden. De digitale strips van DC kosten tussen de 1 en 3 dollar.

DC’s digitale strips voor de iPhone, iPad en iPod Touch worden verkocht via de applicatie Comixology, waarop ook strips van Marvel en andere uitgeverijen beschikbaar zijn. Eenmaal gekocht op het ene apparaat is het exemplaar ook te lezen op het andere. Later dit jaar zullen digitale comics ook te lezen zijn via een internetbrowser, op dccomics.com. Daar is nu al wel een voorproefje te downloaden van Superman nummer 700.

Opmerkelijk aan de nieuwe digitale strategie is dat DC een deel van de inkomsten wil gebruiken om de distributeurs en stripwinkels te compenseren. Amerikaanse stripspeciaalzaken zeggen last te hebben van piraterij, maar zien legale digitale comics ook met argwaan tegemoet.

Gepubliceerd op 26 juni 2010 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s