nrc.next, Striprecensie

Recensie Stripkrant

Volgens de twee jaar oude Beroepsvereniging van Nederlandse Stripmakers (BNS) weten we te weinig van de Nederlandse strip. Daarom heeft de BNS deze maand een gratis Stripkrant uitgegeven. De veertig pagina’s tellende krant op tabloidformaat bevat strips van beroemde tekenaars als Hanco Kolk en Peter de Wit en minder bekende als Erwin Suvaal en Ronald van der Heide.

Een van de beste strips is van Henk Stolker, die in 46 plaatjes het verloop vertelt van een verhouding met een getrouwde vrouw. Dat hij met zijn tekeningetjes zonder woorden te gebruiken complexe emoties weet weer te geven, is wat de strip als kunstvorm zo bijzonder maakt.

Hoewel het voorwoord het bestaan van de „waaier aan genres” in de stripwereld benoemt, komt de krant slechts tegemoet aan de liefhebber van het toegankelijke humoristische beeldverhaal, van maximaal een pagina. Michiel van de Pol levert gelukkig nog enige absurditeit met ‘De Gevoelige Mannenclub’. Drie gevoelige mannen brengen een naakte vrouw van slag door in plaats van haar te bespringen haar een gevoelig kusje op de wang te geven. „Maar… dat leek verdomme wel liefde!”

Peter Teffer

Uitgever BNS, gratis ***

Gepubliceerd op 20 september 2010 in nrc.next

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s