Internet & economie, Nieuws

Winklevoss-tweeling wil zaak tegen Facebook heropenen

De film The Social Network, over de ontstaansgeschiedenis van Facebook, krijgt binnenkort mogelijk stof voor een vervolg. Drie mannen die zeggen dat Mark Zuckerberg het idee voor het sociale netwerk van hen heeft gestolen, willen de zaak tegen Facebook heropenen.

In 2008 gingen de tweelingbroers Cameron en Tyler Winklevoss en Divya Narendra akkoord met een schikking met Facebook van 65 miljoen dollar (50 miljoen euro). Het trio heeft gisteren een Amerikaans hof van beroep gevraagd om de zaak te heropenen, nadat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs vorige week de waarde van Facebook schatte op 50 miljard dollar. Ze vinden dat ze recht hebben op meer geld. Ook willen ze nu alsnog de erkenning van Facebook dat Zuckerberg het idee voor de site van hen heeft gestolen.

Zuckerberg heeft altijd gezegd dat hij Facebook zelf heeft bedacht. De Winklevoss-tweeling en Narendra studeerden met Zuckerberg aan de universiteit van Harvard. De drie zeggen dat Zuckerberg werd geïnspireerd voor Facebook door het werk dat ze hem vroegen te doen voor hun bedrijf ConnectU.

De drie rechters in de zaak leken gisteren sceptisch over het verzoek tot heropening. Rechter Clifford Wallace wees erop dat de drie bij de schikking door verschillende advocaten werden vertegenwoordigd. Dat maakt het volgens Wallace moeilijk te geloven dat ze zijn misleid. Een van hun advocaten erkende dat zijn cliënten niet achterin de rij stonden toen de hersenen werden uitgedeeld.

De Winklevoss-broers, professionele roeiers, werden vorig jaar bij een groter publiek bekend toen ze in The Social Network door acteur Armie Hammer werden gespeeld. Met behulp van computertechnieken vertolkte Hammer beide broers.

De tweelingbroers onderbraken hun roeitrainingen voor de Olympische Spelen van volgend jaar om gisteren bij de aanvraag tot heropening aanwezig te zijn. De uitspraak wordt binnen twee tot drie maanden verwacht.

Met de waardering van 50 miljard dollar zou Facebook meer waard zijn dan internetbedrijven als Ebay en Yahoo. In november vorig jaar zei topman Zuckerberg dat een beursgang op korte termijn niet te verwachten valt. (BBC, Reuters, AFP)

Gepubliceerd op 12 januari 2011 in NRC Handelsblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s