Nieuws

75-jarige Georgische vrouw sluit Armenië af van internet

Een 75-jarige vrouw uit Georgië heeft vorige maand ervoor gezorgd dat bijna heel Armenië geen internettoegang meer had. De vrouw was op jacht naar kabels om te verkopen, en heeft daarbij – per ongeluk, volgens The Guardian –  90 procent van de Armeense internetverbindingen aan gort getrokken. De Armeniërs zaten vervolgens vijf uur lang zonder internet.

Het afgelopen jaar is het aantal internetgebruikers in Armenië enorm toegenomen. In 2009 had nog maar 6,4 procent van de bevolking toegang tot het net, vorig jaar maar liefst 47,1 procent. Volgens het Opennet Initiative, dat filteren onderzoekt, valt het mee wat betreft internetcensuur.

Er wordt wel eens vergeten dat internet ook gewoon fysieke elementen heeft, zoals in dit geval kabels. Momenteel lees ik The Net Delusion van Evgeny Morozov, en daarin wordt korte metten gemaakt met het idee dat internet niet te controleren is door regeringen. Dat hoeft niet door direct te censureren, maar kan ook door druk uit te oefenen op tussenpartijen:

“Someone still has to provide access to the Internet, host a blog or a website, moderate an online community, or even make that community visible in search engines. As long as all those entities have to be tied to a nation state, there will be ways to pressure them into accepting and facilitating highly customized censorship that will have no impact on economic growth.”

Luistertip bij dit bericht: Flinke Namen met Hakemdoordemidde

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s