Striprecensie, Superhelden

Recensie Kick-Ass 1

Een gewone jongen die een superheld wordt, was een goed concept voor een film. Maar de strip, waar die film op is gebaseerd, is nog geslaagder. Deze maand verscheen Kick-Ass in het Nederlands.

De Schotse stripauteur Mark Millar vertelt in Kick-Ass het verhaal van Dave Lizewski, een scholier die besluit om gemaskerd en in een pak de misdaad te bestrijden. Maar in tegenstelling tot Spider-Man heeft Dave geen superkrachten; eigenlijk doet hij maar wat. Het is meer geluk dan wijsheid dat Kick-Ass zijn gevechten overleeft.

De film viel vorig jaar onder meer op door de tienjarige maar gewelddadige Hit-Girl, die met zwaarden en andere zwaar geschut haar vijanden uitschakelde. John Romita Jr., bekend van de series Amazing Spider-Man en Uncanny X-Men, tekent het geweld in de strip nog bloediger. Ook is de (vertaalde) tekst grover dan we in de filmzalen hoorden.

De verfilming heeft vooral het begin van de strip redelijk nauwgezet overgenomen, maar het oorspronkelijke beeldverhaal loopt anders af: comicbook-Dave heeft minder geluk dan in de film. Het enige dat mist in de stripversie is Nicolas Cage, en zijn magistrale parodie op de Adam West-Batman uit de jaren zeventig.

Peter Teffer

Kick-Ass van Mark Millar en John Romita Jr.
Uitgeverij Nona Arte

Gepubliceerd op 20 april 2011 in nrc.next.

Trailer van de film (spoiler alert)


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s